GündemEkonomi

GÜNMARSİFED; Ticaret Bakanı Pekcan ile Bir Araya Geldi

Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı İsa Tamer Çelik; TÜRKONFED çatısı altındaki 30 Federasyonun başkanı ile birlikte 17 Temmuz 2020 Cuma günü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya geldi.

 

Kayıtsız Dışı Ekonomi Kayıtlı Olanı Zorluyor

 

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik TÜRKONFED çatısı altındaki 30 Federasyon başkanı ile birlikte Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya gelerek ticari hayattaki çeşitli konuları görüştüler. Başkan Çelik; Güney Marmara İş Dünyası Adına Bakan Pekcan’a aşağıdaki soruları yönelterek bölgedeki ticari gelişmeler aktardı: Pandemi öncesi yapılan fuar anlaşmalarından dolayı fuar organizatörü bazı firmaların olmayan fuarların kısmi ödemelerini iade ve durumu netleşmeyen fuarlar için anlaşma gereği ödeme talepleri işletmelerde sıkıntı yaratıyor. Bu konuda bir düzenleme olabilir mi? Kayıt dışı ekonomi boyutu ve ortaya koyduğu haksız rekabet koşulları ile kayıt altındaki işletmeleri zorluyor. Kayıt dışı ekonomi ile gerçek anlam da bir mücadele olabilir mi ? Ülkemizde akaryakıt kaçakçılığı çok kolay yapılıyor. Girişi kanalları çok net olduğu halde önlemler yetersiz kalıyor. Genellikle şehirlerarası yollar üzerinde kurulan ve gerçek sahibinin birkaç ayda bir yetkili/ortak değiştirerek kaçak akaryakıtı üstelik vergi ve SGK da ödemeden faaliyetine bir türlü engel olunamaması rekabette büyük adaletsizlik oluşturuyor.

 

Serbest Ticaret Anlaşmalarına Güncelleme İsteği

 

“Afrika Kıtasında mevcut ekonomik birlikler ve Ürdün gibi geçmişte ikili Serbest Ticaret Anlaşması olan bazı ülkelerde anlaşmaların geçersiz kalmasından dolayı ortaya çıkan gümrük vergileri sonucu bazı pazarlar kaybedildi. Bu pazarlarda yeniden rekabete yönelik Serbest Ticaret Anlaşmaları güncellemelerine ağılık verilebilir mi? Ticaret Müşavirlerimiz ülkemiz ihracatçısına yeterli katkıyı vermekten çok uzak ve yetersiz. Bu konuda ciddi bir program uygulanması için desteklerinizi talep ediyoruz.”

 

Konkordato İlan Ettiler Bankalar İşletmeleri Kurtarmaya Yanaşmıyor

 

Başta gıda ve tarım gibi stratejik öneme sahip sektörlerde ve ortaya koyduğu yılların markası ile ülkeye mal olmuş firmalar konkordato ilan ettiler. Bu sürecin atlatılmasına yönelik finansman desteğinde bankalar bir türlü markaları& işletmeleri kurtarmaya yönelik kararlara yanaşmıyorlar. Diğer federasyon başkanlarının da katkıları ile verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan soruları yanıtlayarak çeşitli konulara açıklık getirdi. Bakan Pekcan dijitalleşmenin üzerinde ısrarla durarak firmaların yeni iş modelleri hakkında bilgiler aktardı. Toplantının son ölümünde Başkan Çelik BALO Projesi, Balıkesir Gökköy Lojistik Köyü, Bağlantıları, Bandırma Limanı ve demiryolu taşımacılığı ile ilgili bölge gelişmelerinden bilgiler aktararak projenin canlandırılması ile ilgili destek talebinde bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu