GündemEkonomiTürkiye Gündemi

GÜNMARSİFED “Uluslararası Genç İstihdam Sorunları Sempozyumu”na Katıldı

GÜNMARSİFED “Uluslararası Genç İstihdam Sorunları Sempozyumu”na Katıldı

İstanbul’da 2-6 Kasım 2021 tarihleri arasında genç istihdamı sorunlarının çözümüne yönelik uluslararası önemli bir sempozyum gerçekleştirildi.

Sempozyum Dış İşleri Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Pandemi sonrası fiziksel olarak gerçekleştirilen ilk uluslararası sempozyum oldu.

Sempozyumda ortaya çıkan başlıca sonuçlar:

Genç İstihdam sorunu Avrupa’nın genelinde kronikleşen ve derinleşen bir istihdam sorunu haline geldi.

  • Dünya genelinde genç nüfusun %13.6’sı istihdam edilemiyor.
  • Bu oran Türkiye’de erkelerde %22,5, kadınlarda %29,38.
  • Yunanistan’da bu oran %40’lara dayanırken, İtalya’da Türkiye’den daha yüksek seyretmekte; Fransa ve Portekiz oranları Türkiye ile benzer seyretmektedir.
  • Dünyadaki işletmelerin %45’i Türkiye’deki işletmelerin % 66’sı iş haytalarında doğru çalışanı bulamıyor.
  • Nitelikli gençleri doğru yönlendiremiyoruz. Üniversiteler, piyasaya uygun hassas becerilere sahip gençleri yetiştiremiyor.
  • Türkiye’de 2008’e kadar üniversite mezunu gençlerde 4 yıllık lisans diploması yeterli görülüyordu. Şirketler işin yapılmasında gerekli beceriler için gençleri şirket bünyesinde eğitiyorlardı. 2008 sonrası eğitim maliyetine katlanmak istemeyen şirketler; aradıkları işi yapabilecek becerilere ve deneyime sahip çalışanları işe kabul etmeye başladılar.
  • Bugün serbest piyasa çalışanda; teknik beceri, sosyal beceri, hibrit beceri yanında girişimci gençleri arıyor.
  • Gençler ise şeffaflık, eşit imkan, ifade özgürlüğü, iş ve özel hayat dengesi ararken, hiyerarşi sevmiyor, değerlerini paylaşan işveren arıyorlar.
  • Şirketler insan kaynakları yönetimini dönüştürmeli.
  • Gençler için kooperatif girişimciliği tüm Avrupa’da yüksel değer. Türkiye’de de konu hassasiyet ile takip edilmeli.

2-6 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul’da devam eden sempozyumda genç istihdamı ile ilgili pek çok içerik ve konu sempozyum bünyesindeki çalışma atölyelerinde ele alındı. GÜNMARSİFED Genel Sekreteri Erdoğan Dur GÜNMARSİFED adına konu ile ilgili görüşlerini aktardı, çalışmalara katkıda bulundu. Sempozyum sonuçları, çıktıları Ulusal Ajans tarafından derlenerek ilgili çalışma alanları için hazır hale getirilecek.

Konuyu değerlendiren GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Bekki “Genç İstihdamı başta olmak üzere, istihdam ile ilgili sorun giderek derinleşiyor. Tüm tarafların kendine sorması gereken sorular var. İş dünyası istihdam politikalarını mutlaka yeniden almalı. Üniversite hocası; ‘4 yıl süre ile eğittiğim öğrencim mezun olduğunda istihdam edilebilecek becerilere sahip olabilecek mi, istihdam edilebilir mi’ sorusunu kendine sormalı. Tüm toplum olarak ülkemizde ne istihdamda ne de eğitimde olmayan 3,4 milyon gencin, bir sosyal güvenlik sistemine de dahil olmadıklarına göre nerede ve ne yaptıkları sorusunu sormalıyız.

Balıkesir ve Çanakkale’de şehirlerimizin tüm dinamiklerinin katılımı ile İSTİHDAM İNSİYATİFİNİ kurmalı ve sorunun çözümü ile dertlenecek ve kalıcı olarak görev yapacak İNSİYATİFLERİ şehirlerimizde özel sektör öncülüğünde oluşturmalıyız.” Dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu