GündemEkonomiİlçe Haberleri

Güvenilir Gıdada Coğrafi İşaretler

Güvenilir Gıdada Coğrafi İşaretler

Güvenilir Gıdada Coğrafi İşaretler. Edremit Ticaret Odası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” ve “Edremit Zeytinyağı” menşe adı türü coğrafi işaret başvurusunda bulunarak ilgili tescil belgelerini aldı.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TESCİLLENDİ

Edremit Ticaret Odası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” için menşe adı türü coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Gerekli onayın alınmasının ardından Resmi Gazete’de ilan edilen tescil belgesi (Tescil No: 189) alındı. Edremit Ticaret Odası tarafından aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu’na “Edremit Zeytinyağı” için menşe adı türü coğrafi işaret başvurusu yapılarak gerekli onayın alındığı ve Resmi Gazete’de ilan edilerek tescil belgesi (Tescil No:273) alındı.

DENETİMLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ürünleri tescil ettiren Edremit Ticaret Odası, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında ürünlerin denetimi için Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun SALON ile odanın diğer yetkilileri, ürünlerin denetiminde yer alan denetim merciindeki kurum yetkilileriyle birlikte 18-19-20 Kasım 2020 tarihleri arasında coğrafi işaretli “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini”nin ve “Edremit Zeytinyağı”nın denetimlerini gerçekleştirdi.

Söz konusu her iki coğrafi işaret almış menşe adı ürünlerinin denetimlerinde denetlenen firmalardan ürün numuneleri alındı. Analizlerin sonuçları alındıktan sonra denetim raporları düzenlenerek iş bu raporlar Türk Patent ve Marka Kurumu’na iletileceği belirtildi. Edremit Ticaret Odası tarafından yapılan denetimlerde, denetlenen firmalara 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 2’nci ve 46’ncı maddelerine dayanılarak hazırlanan amblem yönetmeliği kapsamında gerekli bilgilendirmeler yapıldı.

“PANDEMİDE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE İLGİ ARTTI ”

Denetimlerde yer alan Edremit Ticaret Odası Yön. Krl. Bşk. Coşkun Salon; Dünya geneline yayılan covid-19 salgınının Türkiye’deki ilk tespitinden bu yana yeterli ve sağlıklı bir gıda sisteminin salgın döneminde daha fazla ön plana çıktığını vurgularken, “Tüm canlılarda olduğu gibi insanların da en temel gereksinimi doyma yani besin-gıdadır. Dolayısıyla sağlıklı gıda sisteminde en önemli araç geleneksel ve coğrafi işaretli ürünlerin üretimidir ve bu ürünlerin sürdürülebilirliği için stratejiler belirleyip insan ve doğa merkezli bir üretim ve yaşam biçimini daha fazla merkeze almalıyız. Denetimlerde pandemiden dolayı tüketicilerin özellikle yöresel ürünlere, coğrafi işaretli ürünlere karşı ilgilisinin artmış olduklarını görmekteyiz. Pandemi süreci coğrafi işaretli ürünlerimiz için bir fırsat oluşturmuştur.

Dolayısıyla denetlenen firmaların da satışlarının internet ortamında artışlarının olduğu bir gerçektir. Bu bağlamda e-ticaret alanında firmaların daha fazla bilinçlenmesi ve sorumluluk alması gerekmektedir. Ülkemiz coğrafi işaretler yönünden büyük bir zenginliğe sahiptir ve toplum olarak ürünlerimizin değerlerinin her geçen gün daha fazla farkına varmaktayız. Coğrafi işaret başvuru sayılarımızın artması ve buna bağlı olarak da Avrupa Birliği Komisyonu’na başvuru sayılarımızın ve elbette ki tescil sayılarımızın artması ehemmiyet arz etmektedir.” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu