GündemKöşe Yazıları

GÜVENLİĞİMİZİN TEMİNATI, SAVUNMA HAKKININ TEMSİLCİLERİ AVUKATLAR

İnsanlığın en eski ve en saygın mesleklerinden biri Avukatlıktır. Bunun sebebi Savunmanın kutsal bir hak olmasıdır.

Türkiye genelinde 2017 yılı sonu itibariyle Baro’lara kayıtlı yaklaşık 106.500 Avukat olduğu söyleniyor. Tabi bu rakam sadece baroya kayıtlı olanlar; birde Baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayıp kamu kesiminde avukat ya da hukukçu olarak çalışanları sayarsak bu sayı çok daha yüksek rakamlara çıkıyor.

Avukatlarımız bağımsız savunmayı temsil ettikleri için Yargının kurucularından biridir aslında. Bir kamu hizmeti olan Avukatlığın serbest meslek olmasının temel sebebi de “bağımsız” olmasıdır. Avukatlar görevlerine Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacaklarına namus ve şerefleri üzerine and içerek başlarlar. Hukuk sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından savunma sorumluluğuyla yükümlü avukatlarımız, vatandaş-devlet ilişkilerinin çağdaş çerçevede yürümesi açısından önemli bir görev yapmaktadırlar.
Molierac “Görevimizi yaparken hiç kimseye; ne müvekkile, ne hakime hele de iktidara asla bağlı değiliz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiç bir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar esir kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı.” sözleri ile avukatlık mesleğini en iyi şekilde tanımlamıştır sanırım.

Ulu Önderimiz, Başkomutanımız, Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk 5 Nisan 1923 günü Anakara Barosunu açarken yaptığı konuşmasında, Adaleti Türk Avukatlarına emanet ettiğini söylemiştir. Bugünü Avukatlar için özel kılan onların günü olmasını sağlayan sebep de sanırım budur.

Cumhuriyetimizin İlanından sonra ilk kez en geniş katılımıyla 3 Ocak 1934 de İzmir’de yapılan Türkiye Avukatlar Birliği toplantısında, bugün Avukatlar Günü olarak belirlenmiştir. Bu toplantıda alınan ilke kararı uyarınca tüm Baro Başkanları ve Baroların Temsilcileri bu karardan yaklaşık 24 yıl sonra, 5 Nisan 1958 tarihinde İzmir’de toplanarak, Türkiye Barolar Birliği’nin kuruluş yıldönümü olması sebebi ile bugünü “Avukatlar Günü” olarak kutlamaya başladılar. Yapılan birçok araştırmada karşılaştım ki; Baro Başkanlarının İzmir de 5 Nisan 1958 de toplandıkları ve neden bu tarihini seçtiklerinin özel bir nedeninin olup olmadığını bulamadım. Tahmin ediyorum ki yazımın başında da ifade ettiğim gibi Atatürk’ün Ankara Barosu açılışında ki konuşması bu kararın alınmasında etken olmuştur.

 

Savunma hakkı gibi kutsal bir kamu hizmeti gören avukatlarımızın tüm toplumda gerekli saygınlığa erişmesi ve bu bilincin tüm topluma yerleşmesi arzusu, birey hak ve özgürlüklerinin savunulmasında ,hakların korunmasında, hukukun üstünlüğünün var olmasında yılmadan çaba gösteren; demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletinin devamının güvencesi olan değerli avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyor saygılar sunuyorum.

********************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu