GündemÖzel Haberler

GÜVERCİNLER BALIKESİR’DE MEKÂN SAHİBİ OLDU

Balıkesir’in meydanları artık onların diyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu meydanlarda vatandaşların yem vererek beslediği güvercinlerin mekan sahibi olduklarını söyledi.

Veteriner Hekimler odası Başkanı Tanrıkulu MERHABA ’ya yaptığı açıklamasında “Son yıllarda özellikle Ali Hikmet Paşa Meydanı, İş Bankası önü ve çeşitli medyanlar da görülen güvercinler Besleniyorlar. Yemlerini atıyoruz. Ancak görülmeyen tehdide dikkat” dedi.

İnsanlar olarak hayvanlara karşı bir ilgimiz var ve seviyoruz onları. Burada şöyle bir durum var. Bir mantar hastalığı var ciddi ve ölümcül seyredebilen bir hastalık. Kuşlardan hava yoluyla insanlara geçip akciğerlere yerleştiğinde ölümcül olabiliyor. Kuşlarda etkili değil bu ancak insanda etkili. Dolayısıyla hangi hayvana bakarsanız bakın bir veterinere danışılmasında büyük fayda var. Hayvanlara bakarken bazı risklerini de göz önüne almanız lazım. Bu güvercinler içinde önlem alarak sevgimizi gösterelim” dedi.

“Önce Alıyor Sonra Bırakıyorlar. Yapmayın!”

Bizim veteriner hekimler olarak asıl görevimiz riskleri minimuma indirmeyi sağlamaktır. Bunla ilgili tedbirleri vatandaşlarımızın almasını sağlamaktır.
Bizim evcil hayvan bakmakla ilgili şöyle bir düşüncemiz var. Sanki marketten eşya almak gibi düşünülüp çoluk çocuğunu sevindirmek için kedi ,köpek v.s alanları duyyoruz. Bu bir canlı ve bu canlıya sahip çıkacaksanız. Ölene kadar sizinle yaşayacaksa sahiplenin.2 ay sonra canı sıkıldığında bırakacaksa yada tatile gideceğinde bunu nasıl götüreceğim diyorsa ve salıyorlarsa ricam şu: “Lütfen bu niyetteyseniz o hayvanları sahiplenmeyin. Para verip satın almayın. Bu gücü, sorumluluğu kendinizde görüyorsanız sahiplenin. Köpek bakımlarında hamilelikle ilgili süreçlerde düşük yapabilen rahatsızlıklar var. Alınması gereken tedbirler var. Hayvanlardan parazit yoluyla ulaşabilen hastalıklara dikkat etmek gerekir.”

“Hayvan Bakan Kişiler Mutlaka Veteriner Hekim’e Uğramalı”

“Yasalarda da boşluk var. İstediğiniz yerden bir hayvanı alıp ertesi gün salıyorsunuz. Bunun kimliklendirmesi ile ilgili bir çalışma yok. Bu yapılabilir. Mikroçip yapılırsa kimin hayvanı olduğunun tespiti yapılır ilgili kişiye bunun uyarısı gerekirse cezası neyse verilir. Sahipsiz hayvanlarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Medyaya düştüğünde “saldırganlaşıyor” diye. Bir iki yıl bakıp bıraktığınızda hayvanın doğal yaşamını değiştirmiş oluyorsunuz. Bu hayvan insan güdüsü ile hareket etmeye başlıyor ve saldırganlaşabiliyor tabi ki. Hayvan sahiplenilecekse sorumluluk çok önemli. Bu duyguyu yaşayabilmek için barınaklar var, hayvan temin edilebilir ancak bilinçli hareket etmek şart. Veteriner Hekimlere mutlaka gidin ve aklınıza takılan soruları sorun. Meslektaşlarımız zaten anlatır. Aşıların düzenli olarak yapılması lazım. Parazitle mücadelenin yapılması lazım ve bunların düzenli olması gerekir. Bununla ilgili bilincin oturması gerekiyor. Geçen yıl aşısını yaptırmıştım diyenleri duyuyoruz ancak bu düzenli yapılmalı. Maliyet olabilir ancak hem hayvanın hem de kendi sağlığınızı tehlikeye atmış oluyorsunuz. Uygulayıcı hekimlerimizin söyledikleri önem taşıyor. Özellikle çiğ et, tavuk, balık tüketimini tavsiye etmiyoruz. Zoonoz hastalıkları hayvansal gıdalarda mevcutsa evcil hayvanımıza da geçecektir. Bu parazitlerin yaşaması için ete geçecek, köpeğe geçecek vs. Son dönemde evcil hayvanlara bakanların sayısı çoğaldığı için bakanlar bilinçlenmeye başladı. Mamalarda bu rik yaşanmayacaktır. Kendiniz ne yiyorsanız ona da onu vereceksiniz. “

“Bakımını Yaptığınız Hayvanı Önce Tanıyın”

“Kemik verildiğinde hayvanların mutlu olduğunu düşünüyorlar. Örneğin tavuk kemiği mide kanaması yapan bilir, bağırsakta parçalanma olabilir. Kedilerde ve köpeklerde kemik konusunda hassas olmak gerekir. Diş için kırılmayacak şekilde olanlar olabilir yada sentetik olanları kullanabilirler. Yakın temastan kaçınmak gerekir. Alıp öpülüyor mesela. Temas konusunda çok dikkat edilmeli her zaman risk vardır. Her hayvanda olacak diye bir durumda yok. Temel çerçevede hijyen kurallarına dikkat edilmeli.” Fatma Kara’nın Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu