Köşe Yazıları

GÜZEL DİŞLER, SICAK GÜLÜŞLERİNİZ OLSUN!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

 Ben bir diş hekimi değilim ama sağlıklı dişlere sahip olmak ve bunun için ne yapılmasını asgari olarak bilmek zorunda olan bir bireyim. İşte bu nedenle aslında hepimizin bildiği ama belki bir kez daha hatırlarsak iyi olabileceğini düşündüğüm diş sağlığımızı sizlerle paylaşmak istedim.

İlk olarak hepimizin hemen söyleyeceği şey elbette sağlıklı dişler için dişlerin fırçalanması ve diş ipiyle temizlenmesidir. Tam bir temizlik için önce diş ipiyle dişlerin arasında kalan artıkları uzaklaştırmak ve ardından dişleri fırçalamak uygun olacaktır. Ayrıca diş fırçalama işleminin sonunda mutlaka dilinizi de fırçalayın. Bunu yapmanız özellikle kötü nefes kokusunun azalmasına yardımcı olacaktır. Burada önemli olan bir noktada da diş fırçası kıllarının zamanla yıpranıp, düzleştiğini ve aşındığınız unutmamaktır. Bu nedenle diş fırçanızı üç veya dört ayda bir değiştirin. Elektrikli diş fırçası nasıl derseniz bununla ilgili farklı görüşler vardır; bu nedenle bunu diş hekiminize sorun derim, size önerirse kullanın.

Peki diş sağlığımız için ne yiyelim? Elbette ilk sırada peynir denirim. Çünkü peynirdeki kazein ve peynir altı suyu proteini diş demineralizasyonu azaltarak diş minesinin üst formda kalmasına yardımcı olur. Tabii ki diyetinize D vitamini eklemeyi unutmayın; bu, vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olacaktır. D vitamini yönünden zengin yiyeceklerden bazıları ise; süt, yumurta sarısı ve balıktır.

Başta çay ve kahve olmak üzere dişte leke yapan yiyecek ve içeceklerin bu yan etkilerinden korunmak istiyorsanız  ayda iki kez kabartma tozu ile dişlerinizi fırçalamayı deneyin. Ancak kabartma tozu dişlerinizi veya diş etlerinizi tahriş ederse, kabartma tozu içeren bir diş macunu deneyebilirsiniz.

Dişleri doğal olarak beyazlatan yiyeceklerde vardır. Çilek için diş bu yönde spekülasyonlar yapıldı, ancak bugüne kadar kanıtlanmadı. Ancak fırçalama sonrası elma, armut, havuç veya kereviz yemek dişlerinizin parlak kalmasına yardımcı olabilir. Yine reflünün olması dişlerin sağlığını da olumsuz etkilediği için bu sorunun mutlaka tedavi edilmesi önemlidir.

Ağzınızın sağlıklı kalması için tükürüğe de ihtiyaç vardır, ancak antidepresanlar, yüksek tansiyon ilaçları ve antihistaminikler gibi yüzlerce ilaç tükürüğü kurutabilir. İlaç ağız kuruluğunun en yaygın nedenidir. Ağzınızı nemli tutmak, sıvı alımınızı artırmak, diş hekiminizden gerekirse yapay bir tükürük ürünü desteği almak veya yemekten sonra şekersiz sakız çiğnemek bu konuda size yardımcı olabilir.

Hepinize inci gibi dişlerle gülümseyeceğiniz bir hafta dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu