GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

HALA PROBİYOTİK ALMADINIZ MI?

Daha önceki yazılarımda sizlere probiyotik ve prebiyotikten biraz bahsetmişim. Bu hafta size bu konuyu biraz daha açarak bahsetmek istiyorum.

Vücudumuzun büyük bir kısmı bağırsaklardan oluşmaktadır ve bu organlarımızın doğuştan gelen bir bakteri grubu vardır. Bu bakteriler vücudun önemli bir dengesini oluşturmakta ve sağlığımız üzerine çok olumlu etkilere yol açmaktadır. İşte bağırsaklarımız da bulunan ve sağlığımıza sağlık katan bu bakterilere probiyotik denilmektedir. Bilinen 500’ ün üzerinde probiyotik bulunmaktadır. Probiyotikler bağırsakta çeşitli nedenlerle azalabilmekte veya dengesi bozulabilmektedir. Bunun nedenleri nedir diye sorarsanız ilk olarak size bilinçsiz antibiyotik kullanımı diyebilirim. Ardından sağlıksız ve kötü beslenme alışkanlıkları sayılabilir.

Peki vücuttaki probiyotikler bozulursa ne olur, nedir bu probiyotiklerin faydaları diye merak ettiğinizi düşünüyorum. Özetle işte cevabı. İlk olarak probiyotikler vücuttaki bazı B vitaminleri ve K vitamininin üretimini sağlamaktadır. Bağışıklığı güçlendirerek kolay hastalanmanın önüne geçmektedir. Yine yağların vücut dengesini sağlayarak yüksek kolesterolden vücudu korumaktadır. Besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle laktoz gibi enzimlerde sorunları olup süt ürünleri tüketimde sıkıntı yaşayan kişilerde sindirimi kolaylaştırmaktadır.

Yine probiyotikler kanser oluşumunu kolaylaştıran bazı enzimlerin de baskılanmasına yardımcı olarak bağırsak kanseri gelişimini önlemektedir.

Peki nasıl probiyotik alınır derseniz ilk sırada ev yapımı yoğurt, kefir, turşu tüketerek diyebiliriz. Bunlar dışında bitkisel bir takım ilaç takviyeleri ile de bunu takviye edebilirsiniz.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu