Çok eski bir geleneğin sürdürüldüğü Halalca’da yetiştirilen yarış atları, büyük şehirlerde düzenlenen yarışlarda koşuyor ve sahiplerine büyük paralar kazandırıyor.
Balıkesir Halalca Rahvan Atlar ve At Yetiştiricileri Derneği adı altında kurulan dernek sayesinde onlarca yarış atı yetiştiriliyor ve yetiştirilen atlar yarışlarda rakip tanımıyor. Yeni yerel yönetim yasasıyla birlikte köy tüzel kişiliğini kaybeden, mahalleye dönüşen Halalca’da yetiştirilen yarış atları, İzmir, Adana ve İstanbul’da Jokey Kulübü’nün düzenlediği yarışlarda koşarak sahiplerine büyük paralar kazandırıyor.
Dernek Başkanı Ahmet Ortakçı, 73 yaşında olmasına rağmen at sevgisi nedeniyle yorulduğunun farkında olmadığını söyleyerek, “Bu bir sevda işidir. Gönül işidir. At çok duygusal bir hayvandır. At yetiştirme sanatını herkes yapamaz” dedi. Ortakçı, “At Osmanlı’dan günümüze gelen bir mirastır. Bu mirasın iyi saklanması ya da çoğaltılması gerekir. Ben çocukluğumdan bu yana atlarla iç içeyim. Mahallemizde dört ana at mevcut. Bunların tayları, yarınlarda koşuları kazanması için eğitiliyor. Halen mahallemizde doğup yetiştirilen ve koşan, İzmir’de 4, Adana’da 2 ve İstanbul’da 2 atımız var, sürekli koşulara katılıyorlar. Bunların yanı sıra köyde çok sayıda yetiştirilecek tay ve Karacabey harasında eğitim alıp bakılan birer yaşında İngiliz taylarımız var” diyor.
GELENEK KAYBOLUYOR
Tüm bunların mahalleleri için gurur kaynağı olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Ahmet Ortakçı, “Tek üzüldüğüm konu eskiden köyümüzde 70-80 at olurdu ve her düğünde ‘değnek’ oynardık, yarışlar düzenlerdik. Şimdi bu geleneklerimiz yavaş yavaş yok oluyor. Bu beni derinden üzüyor. Mahallemiz konum olarak her şeye müsait ancak yarış düzenleyemiyoruz, değnek oynayamıyoruz. Yeni yetişen gençler değnek oyunu bilmiyor. Bu gerçekten çok acı” dedi. Ortakçı, “Ben 73 yaşındayım. Açık kalp ameliyatı oldum ancak hala atlarla uğraşıyorum ve benim için büyük moral oluyor” diye konuştu.
AHMET İMREN