Köşe Yazıları

Hamilelikte En Sık Gözlenilen Deri Hastalıkları Nelerdir?

Sevgili okurlar, derimiz vücudumuzun en büyük organıdır. Pek çok iç organ hastalığı, enfeksiyon hastalığı ya da hormonal bozukluk durumlarında derimiz etkilenebilmektedir.  Hamilelik ya da menapoz gibi hormonlarımızın düzeyinin ve immunolojik özelliklerinin değiştiği fizyolojik durumlarda da derimiz etkilenebilir ve deride çeşitli değişiklikler ve hatta bazen hastalıklar oluşabilir.

Bugün hamilelik süresince en sık gözlenen deri değişiklikleri üzerine konuşacağız.

 

  1. Deri renginin koyulaşması

 

Gebelikte %90 oranında gözlenir. Gebelik hormonların etkisi ile deri hücreleri melanositlerden aşırı sentezlenen melanin pigmenti nedeniyle deri renginde koyulaşmalar meydana gelebilir.  Çoğunlukla yüzde görülen lekeler vücudun başka bölgelerinde de görülebilmektedir.

 

  1. Deri çatlakları

 

Hormonal değişiklikler, kilo artışı ve derinin gerilmesi başta olmak üzere pek çok faktör gebelik süresince özellikle karın bölgesinde çatlaklara neden olabilmektedir.

  1. Ciltte kılcal damarlarda ve variste artış

 

Gebelikte meydana gelen hormonal değişikliklerin sonucunda yüzde, avuç içlerinde ve derinin başka bölgelerinde “örümcek ağı şeklinde” ya da kabarık damar oluşumları  ya da özellikle alt bacaklarda “varis” ler gözlenebilir.

 

  1. Saç dökülmesi

Hormonal değişikliklerin etkisiyle  saçların büyüme fazları değişir. Bunun sonucu olarak bazen gebelikte ama çoğunlukla gebelik sonrası saçlarda dökülme gözlenir.

 

  1. Benlerde artma ve renk değişikliği

Gebelikte  vücutta yeni benler oluşabilir, mevcut benlerde büyüme ya da değişiklikler gözlenebilir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyasınız mutlaka en yakın Dermatoloji uzmanına başvurunuz.

  1. Kaşıntı

Gebelik döneminde gözlenen kaşıntının çok farklı nedenleri bulunmaktadır. Tamamen hormonlara bağlı bir kaşıntı olabileceği gibi diğer hastalıkların ya da enfeksiyonların belirtisi olabilir.

 

Çeşitli hormonal değişimlerin yaşandığı uzun bir süreç olan gebelik döneminde gözlenilen deri değişikliklerinin sadece bir kaçından burda bahsedebildim.   Tahmin edilebileceği gibi bu dönemde her türlü hastalık farklı karakterde karşımıza çıkabilir.  Gebelik dönemi dışında gözlenen herhangi bir hastalık da gebelikte karşımıza çıkabilir.  Bu nedenle herhangi bir deri şikayeti varlığında hastamızın mutlaka uzman Dermatoloji hekimine başvurması gerekir. Çünkü her leke, her ben, her kaşıntı ya da her deri değişikliği masum olmayabilir. Bunun ayrımını sadece biz uzman Dermatoloji hekimleri yapabiliriz.

Sağlıkla kalın, derinizi Dermatologlara emanet ediniz sevgili okurlarım.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu