Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Harekete Geçin: 5 Saniye Kuralı

Harekete Geçin: 5 Saniye Kuralı ile hayatınızın kontrolünü elinize alın. Ertelemeyi bırakıp harekete geçin!

Siz de bir işe başlamak için yeterli motivasyonu bulmakta zorlanıyor musunuz? İşte bu durumu değiştirecek 5 saniye kuralını sizinle paylaşıyoruz…

 

Zaman Yönetimi, 5 Saniye Kuralı!

 

Araştırmalara göre kararlarımız arasında beş saniyelik bir boşluk oluyor. O beş saniyede karar vermeyi beklemeden kontrolü elinize almalısınız. Bunun sonucunda hayatınız ve motivasyonunuz büyük oranda değişiklik gösterecek. Duygularınızın, kararlarınızı ve yapmanız gereken işleri etkilemesine engel olmayın. Bu yazımızda sizi harekete geçirip 5 Saniye Kuralı’nı anlatmak istiyoruz.

 

PEKİ BU 5 SANİYE KURALI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

5 Saniye Kuralı, Amerikalı bir televizyon sunucusu, yazar ve motivasyon konuşmacısı olan Mel Robbins’e ait. Kural ilk olarak, Mel Robbins’in bir TEDx konuşması sırasında doğdu.

 

2 Gorsel

 

Robbins’e göre hayatta ihtiyacımız olan şey bir “itme” gücü ve bu 5 saniye kuralı sayesinde gereken itişi kendinize sağlıyorsunuz.

Daha üstün bir hedefiniz için gerekli dürtü ve bağlantı sağlanınca, geri sayımınızı başlatıyorsunuz.

Bu kurala göre, aksiyon almak istediğinizde beyninizin bahane üretmesine izin vermeden, 5 saniyelik bir geri sayımla birlikte harekete geçiyorsunuz.

5,4,3,2,1…Başla!

 

Mel Robbins’e göre, hayatta “mükemmel bir an” yoktur ve o anın kendiliğinden gelmesini veya dileğinizin kendiliğinden gerçekleşmesini istiyorsanız, oldukça uzun bir süre bekleyebilirsiniz.

Bir diğer açıdan, yapılan araştırmalara göre, kararlarımız arasında beş saniyelik bir boşluk oluyor. Bu nedenle 5 saniye kuralı sayesinde ise, duygularınızın kararlarınızı ve yapmanız gereken işleri etkilemesine izin vermeden harekete geçiyorsunuz.

 

Gorsel 3
5 Saniye Kuralı Ile Harekete Geçin!

 

5 SANİYE KURALI NASIL UYGULANIR?

Uygulama seviyenize bağlı olarak 5 saniye içinde başlamanız önemlidir. Bununla beraber bir dürtüye aktif olarak tepki veremezseniz, sonunda dürtü geçer ve hiçbir şey değişmez.

Basit bir geriye doğru sayma eylemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede beyninin göreve odaklanmasını sağlarsınız. Bu noktada beyni varsayılan erteleme ve bahaneler üretme ayarından uzaklaştırma hedeflenir.

 

Charles Duhigg de 5 Saniye Kuralı’nı destekleyici bir şekilde, The Power of Habit’te kitabında şöyle yazmıştır:

 

“Şampiyonlar olağanüstü şeyler yapmaz. Onlar sıradan şeyler yaparlar ama düşünmeden yaparlar. Öğrendikleri alışkanlıkları sürdürürler.”

 

Daha fazla yazılar için lütfen tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu