GündemÖzel Haberler

HASANBABA’NIN MESLEĞİ ‘AYAKKABICILIK’

Balıkesir’in tanınmış simalarından Büyük Veli Emir Sultan’ın halifesi olan Hasan Baba’nın ayakkabıcı olduğunu söyleyen Ayakkabı İmalatçısı Şener Atmaca, ayakkabıcılığa dair tüm detayları MERHABA’ya anlattı.

Mesleğe çok küçük yaşlarda başladığını söyleyen Ayakkabıcı Şener Atmaca, “Ben 51 yıldır ayakkabı imalatı yapıyorum. Mesleğe çıraklıktan başladım. Çok güzel günlerdi . Ustamdan mesleğin inceliklerini öğrenirdim. Çabalardım. O zamanlar da işlerimiz de güzeldi. Yani her haliyle özlenen yıllarımızdı” şeklinde konuştu.

Dsc1259 1

TERS DİKİLEN FERMUAR

Meslekte unutamadığı pek çok anısı olduğunu söyleyen Ayakkabı İmalatçısı Şener Atmaca, “51 Yıla dolu dolu anılar sığdırdık. Hepsi birbirinden güzel zamanlarımız oldu. Mesela çıraklığımda işe ilk başladığım günlerde fermuarı dışa gelmesi gerekirken ben içeri doğru dikmişim. Fermuar ayakkabının içinde kalmış. Çektikten sonra farkına vardım. Bu da hem komik hem de ilginç bir anı olarak kaldı” ifadelerini kullandı.

Dsc1257

YÜCEL YILMAZ’IN TERCİHİ

Sanatçı Ayhan Aşan ve Balıkesir siyasilerinin çoğunun müşterisi olduğunu söyleyen Atmaca, “Pek çok ünlü isme ayakkabı yaptım. Ayhan Aşan benim müşterim. Hala ayakkabılarını benden alır. Atilla Kaya, Mazhar Alanson gibi isimlere ayakkabılar yapıyorum. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yücel Yılmaz, İvrindi Beledi Başkanı Recai Baytar benim müşterilerimdir. Çok güzel ayakkabılar yaptım” dedi.

İYİ AYAKKABI NASIL YAPILIR?

Ayakkabı yapmanın püf noktalarını söyleyen Atmaca, “Önce siparişi alıyoruz. Kesimini yapıyoruz. Müşterinin isteğini göz önünde bulunduruyoruz. Sonra çekim yapılır. Kalıp, alt işlemi, freze aşaması yapılır. Bayağı emek isteyen bir meslek ayakkabıcılık” dedi.

“MESLEĞİMİZ BİTİYOR”

Ayakkabı imalatçılığının gün geçtikçe bittiğini söyleyen Atmaca, “Son 15 Yıldır meslekte çırak yetişmiyor. Mesleğin son temsilcileriyiz. Bir on yıl sonra filan meslek tamamen unutulacak. Eskiden talep çok fazlaydı. Herşey  çok daha iyiydi.  Toplasak Balıkesir’de 15 ayakkabı imalatçısı yoktur.” İfadelerini kullandı.

“HASANBABA BİLE AYAKKABICIYMIŞ”

Ayakkabıcılığın tarihinin çok eskilere dayandığını söyleyen Şener Atmaca, “Ayakkabıcılığın tarihi epey eskilere dayanıyor. Çünkü Hasanbaba bile ayakkabıcıymış.  Tarihi o kadar gerilere kadar gidiyor. Ayakkabıcılık Rumlardan başlamış. Rumlar tarafından Balıkesir’de ayakkabıcılık yapılmaya başlanmış. Ayakkabı zanaati yeni değil. Tarihin tozlu raflarından beri süregeliyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu