Köşe Yazıları

Hastalığa Sabır… ve Cennet

“Hastalandığımda da O (Allah ) bana şifa verir.” Şuara,80

“Allah bir dert  indirmiş ise onun için bir deva indirmiştir.” Buhari, Tıb, 1

“Her hastalığın bir ilacı vardır. Şayet hastalığa uygun bir ilaç rast gelse, Allah’ın izniyle hasta iyileşir.” Müslim, Selam, 69/2204

İlgili Makaleler

Atâ İbni Ebî Rebâh bir gün “Abdullah İbni Abbâs radıyallahu anhümâ bana:

– “Sana cennetlik bir kadın göstereyim mi,”dedi.

Ben:- Evet, göster, dedim.

İbn Abbâs ra şöyle dedi: – Şu habeşi kadın var ya! İşte bu kadın (bir gün) Nebî sav’e geldi ve:

– Beni sara tutuyor ve üstüm başım açılıyor. İyileşmem için Allah’a dua ediniz, dedi.

Nebî sav , Eğer sabredeyim dersen, sana cennet vardır. Ama yine de sen istersen, sana şifa vermesi için Allah’a dua ederim, buyurdu.

Bunun üzerine kadın: Ben (hastalığıma) sabrederim. Ancak sara tuttuğu zaman üstümün başımın açılmaması için dua buyurunuz, dedi.

Nebî sav de ona dua etti.”Buhârî, Merdâ 6; Müslim, Birr 54

Bazı eserlerde  Habeşistanlı olan bu iri yapılı, uzun boylu hanımın künyesi Ümmü Züfer idi. Sara hastalığına tutulmuş olan Ümmü Züfer, sara nöbeti esnasında bayılıp yere düşüyor, mahrem yerleri açılıyordu. Bu hâl onu rahatsız ettiğinden hastalıktan kurtulması için Peygamberimiz sav’e gelip ve kendisine dua etmesini ister. Peygamberimiz sav belâya sabretmenin cennetle ödüllendirileceğini öğretmek için ona “İstersen sabret, cennete gir; istersen iyileşmen için dua edeyim.” Buyurur.

Hz. Peygamberimiz sav burada tedâvisi bulunmayan hastalıklar da olabilir. Bu tür hallerde asıl yapılması gerekli yolu göstermek üzere hastalığa sabretmenin cennet gibi bir bedeli olduğunu bildirmiştir.

Abdullah İbni Abbâs ra Hz. Peygamberimiz sav’in uyarısı üzerine, kadının sabrı seçmesini dikkate alarak, onun daha hayattayken cennetlik olduğu sonucuna varmıştır.

Bu hadisten şunları anlamak mümkündür,

1-Dünyada insanın başına gelen belaları sabırla karşılamak büyük bir mükâfatın vesilesi olur.

2- Zorluklara katlanabileceğini düşünen kimsenin işin bu zor tarafını sevap kastıyla tercih etmesi onun için daha faziletlidir. Fakat eğer zor işlere karşı kendisini zayıf hissederse, işin ruhsat/hafif tarafını tercih etmesi gerekir.

4- Bu hadis-i şerif, hastalıklar ve sıkıntılara karşı Hz. Allah’a yalvarmak ve onlardan kurtulmak için dua etmenin büyük tesiri olduğuna da delalet etmektedir.

Ancak duanın tesir etmesi özellikle iki şarta bağlıdır: Hastanın bu duaya karşı samimiyeti ve sadakatle inanması. Bir de dua eden kimsenin takva, tevekkül sahibi olması ve bütün samimiyetiyle Hz. Allah’a yalvarıp yakarması gerekir.  İbn Hacer, Fethu’l-Bari, X/115

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete sabr-ı cemili nasip eylesin. .

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu