Gündemİlçe HaberleriKöşe Yazıları

Hava ve Toprak: Tarımsal Uyarılar

Hava ve Toprak: Tarımsal Uyarılar

Merhaba değerli okurlar. Değişen iklim yapıları sebebiyle toprak işleme zamanları, ekim/dikim zamanları, çapa zamanları, hastalıkların ve böceklerin çıkış zamanları, bunlarla mücadele zamanları, bitki besleme zamanları ve hasat tarihleri alışılmış olan zamanlardan 10-15-20 gün öne geldi. Çiftçi sohbetlerimden edindiğim bilgiler de bu yöndedir. Maalesef karşı karşıya kaldığımız küresel ısınma denen sıcaklık artışı beraberinde birden fazla olumsuzluğa neden olmaktadır. Bu olumsuz durumlara önlem olarak alınabilecek olan tedbirler mevcuttur.

 

İlimizin bazı yerlerinde yağışlardan dolayı toprağın alt kısmının ıslak olması nedeniyle toprak sürülemedi, ekim-dikim yapılamadı. Yağışlardan boşluk bularak ekim-dikim yapan çiftçilerimiz de kök-kök boğazı hastalıkları, kök çürümesi gibi olumsuz durumlarla karşılaştılar ve hala karşılaşıyorlar. Geceleri hava sıcaklığının düşü, gündüzleri ise yüksek olması, bitkinin strese girmesine neden oluyor bu da bitki gelişimini sekteye uğratıyor. İlimizin Altıeylül ilçe sınırlarında kalan İkizce tepeler barajımızda su varlığının çok azalmasından dolayı, bu sene bitkisel üretimde ürün değişikliği beklemekteyiz. Küresel ısınmanın en fazla etkilediği sektör olan tarımsal üretimdeki en ciddi sorunlara yer vermeye çalıştım. Şimdi ise ne tür önlemler alabilirsiniz? Bitki beslemede ve bitki korumada uygun ürün seçimini nasıl yapabilirsiniz?

 

 

Yetiştiricilikte alışılagelmiş yöntemlerin yerine nasıl yöntemler koyabilirsiniz? Bunlardan bahsedelim.

Öncelikle “su yok!” konusunu ele alalım. Suyu çok seven domates, mısır gibi bitkilerin yetiştiriciliğini yapmamak veya bunları azaltmak önlemlerden bir tanesi. Bunların yerine susuzluğu toleranslı yani susuzluğu daha fazla dayanabilen alternatif bitkilerin tarımını yapmaktan bahsediyorum. Ben bir örnek vereyim sizlere: hayvan Mısır silajı yiyecek değil mi? Ama hayvan Buğday silajı da yiyebilir. Hem Buğdayın maliyeti daha az hem de onu da silaj yapabilirsiniz. Veya geçen hafta bahsetmiştim ya Aspir ekin. Domates yerine belki Nohut, Mercimek veya Kavun ekin. Size kalmış. Bazen şartlar sizi illa da bunu ekeceksin diye zorlayabilir. Bazen mecbur ekeceğiniz bitki daha zahmetli olsa da yapacak bir şey yok.

Bitkinizi bahsettiğim streslere karşı güçlü hale getirin, stres giderici bitki besleme ürünlerini stres yaşanmadan hemen önce kullanmaya gayret edin. Stres yaşandıktan sonra kullanmanızın faydası ya hiç olmaz ya da az olur. Ürün bir işe yaramıyor dersiniz. Profesyonel danışmanlık hizmeti veren doğru dürüst bir Ziraat Mühendisiyle çalışın. Ama danışmanlık versin, koruyucu hekimlik yapsın, önce kendisinin değil sizin ekonomik menfaatinizi düşünsün, sizi yönlendirmesine izin verin, onun söylediğinden çıkmayın. Biliyorum alışkın değilsiniz buna, kendi bildiğinizle tarım yapıyorsunuz. Teknoloji çok farklı, bilgiler güncelleniyor. Gübreler teknolojik değişimlere ayak uyduruyor.

 

Kusura Bakmayın 3 kuruşa da 5 köfte yok.

Bitkisel üretimde neler stres faktörüdür? Bitkinizi nasıl etkiler? Neyi, ne zaman, nasıl kullanmasınız gerekir? Bitkilerde stres başlıklı yazılarımda stres faktörlerini biyotik ve abiyotik stresler diye ayırmış, biyotik stresleri canlı etmen kaynaklı olanlar. Abiyotik yani biyotik olmayan stresleri ise genellikle iklim olayları kaynaklı olanlar diye tanımlamıştım.

Hastalık ve zararlılara karşı tarım ilacı kullanırken, ilacın bitkide oluşturacağı stresi engellemek veya hafifletmek için ilaçlar. Aminoasit veya aminoasit + organik karbon karışımlarının içine karıştırılarak kullanılabilir. Ayrıca gece-gündüz arası sıcaklık farkından kaynaklanan ve/veya kuraklık-susuzluktan kaynaklanan stresin olumsuz etkilerini gidermek için yine aminoasit, deniz yosunu. Organik karbon içerikli olan bir malzemeyi kullanmak gerekir. Bu malzemelerin kullanımları üstten yani yapraktan olmalı.

Bu malzemeler suya karıştırılmadan önce suya pH düşürücü karıştırılması etkinliklerini artırır. Bu malzemeler stres etkenleri yani tarım ilaçları ile birlikte verilebileceği gibi abiyotik etmen kaynaklı streslerde stres gerçekleşmeden önce verilmesi gerekir. Yani biyotik stres etmenleri için yapraktan uygulamada suya giriş sırasıyla. pH düşürücü + aminoasitli organik karbon veya deniz yosunlu organik karbon + yabancı ot ilaçları hariç tarım ilacı şeklinde olmalıdır. Abiyotik stres etmenleri için ise yapraktan uygulamada. Suya giriş sırasıyla pH düşürücü + silisyum içerikli gübre + deniz yosunu veya aminoasit içerikli gübre şeklinde olmalıdır.

Günümüzde değişken ve zamansız hava olayları ile birlikte zamansız hastalık ve zararlı artışları gözlemekteyiz. Tarımsal üretimin önem kazanmaya başladığı günlerde stres etmenleri ile başa çıkabilerek yetiştiricilik yapabilmek önemli. Sadece tonajın değil, kalite ve nefaset de önemli olduğunu unutmayın. Bitkisel üretimde yetiştiricilik ile alakalı olan, ürün pazarlama ile alakasız tüm sorularınızı cevaplamak için buradayım. O haftanın konusu ne olursa olsun siz sorunuzu gönderin ben bir sonraki hafta cevaplayayım. Sorularınızı mustafa1ol@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

Bir sonraki hafta görüşmek üzere sorularınızı bekliyorum. Ürününüz bol hasadınız bereketli olsun. Kalın sağlıcakla.

Daha fazlası için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu