Bu sabah bir öğretmen arkadaşım gece yaşadıkları talihsiz bir olayın etkisi altında bana ‘hocam dün gece komşumuzun çocuğu havale geçirdi. Bir saat hareketsiz kaldı’ dedi. Oldukça üzgün ve yorgun bir durumu vardı. Çaresizlik içinde ne yapacaklarını bilmeden geceyi hastanede geçirmişler. Bu bir haber değil !!! Ne yazık ki hergün birçok kişinin başından geçen bir olay. Burada bir durmak lazım. Bu yaşanan havaleler sonrasında olan çocuklara oluyor. Engelli ve sakat çucuklar…..
Evimizi, arabamızı, değerli eşyalarımızı hatta en olmayacak şeyleri bile korumak için sigorta yaptırıyoruz. Peki kendimiz ve çocuklarımız onlar için sigortamız var mı? İlk yardım uygulamayı biliyor muyuz? İlk yardım tanımı ve tanımları var. Bence ilk yardım YAŞAMIMIZIN SİGORTASI. Yaşamımızı sigorta altına almamızın zamanı şimdi. Her geç kalış bir ölüm veya sakat kalmaya neden oluyor. Kendiniz ve çocuğunuz için ilk yardım uygulamayı öğrenmenizin zamanı……..
Ateş hepimizin korkulu rüyası. Vücudumuzun iç organlarının ısısı 37 °C dir. Bu ısı kuru havada 12,5-60 °C de korunur. Bizim ölçtüğümüz cildimizin üstündeki ısı ise 36,5 °C dir. Vücut ısımızı ölçerken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. En önemlisi tenimizin ıslak veya terli olan bölgesinden ateş ölçtüğümüzde sonuç yanlış çıkabilir. Bu bizi aldatır. ‘Az önce ölçtüm çocuğun ateşi yoktu. Nasıl havale geçirir.’ Elimizdeki cihazlar yanlış sonuç vermiyor biz yanlış ölçüyoruz. Kış aylarında dışarıdan evimize girdiğimiz anda alından ateş ölçtüğümüzde değer yanlıştır. Kişini dış havanın etkisi ile teni soğumuş olur. Resim1
Elektronik (dijital göstergeli) termometre hepimizin evine elimizin altında bulunması gereken hayati önemi olan bir cihazdır. Piyasada kolaylıla bulabileceğimiz bu cihazların fiyatları 3-5 lira civarındadır. Eğer evimizde yoksa en kısa sürede temin etmemiz elzemdir.
Ateş ölçümü Yaparken dikkat edilecek noktalar
1.Hasta, vücut sıcaklığı ölçümü yapılırken ayakta olmamalıdır.
2.Koltuk altı terli olmamalıdır.
3.Koltuk altı terli ise kuru bir bezle silinmeli, silme işlemi bölgedeki kan akımını değiştireceğinden bir süre bekledikten sonra vücut sıcaklığı ölçümü yapılmalıdır.
4.Termometre çamaşırlar arasına sıkışmamalı, çamaşırlarla temas etmemelidir.
5. Gereken süre bekletilmelidir. Cihaz bize sinyal verecektir.
Bu cihazlarla ölçtüğümüz ateş 38 °C ve üstünde ise ılık su ile ıslatılmış çarşafla hastamızı saralım. Eğer bu yöntemle ısı düşmezse bir leğene veya küvete ılık su doldurmalı hastamızı küvetin içinde kontrollü bir şekilde 10 dakika kadar tutmalıyız. Eğer bu yöntemle ısıyı düşüremiyorsak mutlaka 112 yi aramalı ve hastanelerin acil servislerine götürmeliyiz.
Çoğunlukla enfeksiyon hastalıklarında ısı derecesi yükselir ve hastalık iyi oluncaya kadar yüksek kalır.Ateş sizlerin kontrolü altında olduğu sürece zararı minimumudur. Kontrolsüz ateş hepimizi üzecek şeyler yapabilirir.