GündemEğitimİlçe Haberleri

Hayâlet Ağlar Beyaz Eşya Sektörüne Hammadde Olacak

Hayâlet Ağlar Beyaz Eşya Sektörüne Hammadde Olacak

Balık varlığı ve çeşitliliğini arttırmak için Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gündoğdu Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Balıkesir Üniversitesi tarafından hazırlanan proje ile Marmara Denizi’nden çıkartılacak olan hayalet ağlar, beyaz eşya sektörüne hammadde olacaklar. Denizdeki canlı varlığını tehdit eden hayalet ağların geri dönüşümü sağlanarak çamaşır ve bulaşık makinesi gibi ürünlerin kontrol panelleri ve düğmesi olarak tüketiciye ulaşacak.

Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker, hayalet ağların denizden temizlenmesinin ekosistem varlığı açısından önemine değinirken hayalet ağların denizden temizlenmesi projesi ile hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanacağını vurguladılar.

Türker, “Kıyı bandında, ne yazık ki hayalet ağları görüyoruz. Bu pahalı av araçlarını eğer ki kendileri denize bırakıyorlarsa, gidip aynı lokasyondan çıkartmaları mümkündür” dedi.

Hayalet ağlar ava devam ediyor

Doç. Dr. Türker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hangi şekilde olursa olsun denizlere bırakılan av araçlarını oluşturan bu ağlar deniz dibinde av yapmaya yani çalışmaya devam ediyor. Bu da oradan geçen bir deniz canlısının bu bir deniz kaplumbağası olabilir, bu bir balık olabilir, fok olabilir, bir deniz canlısının ağa takılarak canlı canlı ölmesine neden olabiliyorlar. Biz de Marmara Adası’nın etrafında tespit edilen ayrıca 22 istasyonda bu hayalet ağların temizlenmesini amaçlayan bir proje geliştirdiler.

Bu projeyi Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü’nün desteği ile bakanlığın Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden aldığımız izin ve maddi desteği ile projeyi ortak olarak yürütmeye başladık. Marmara Adası etrafındaki projede Türkiye için bir ilk söz konusu. Bir firma, hatta Türk firması ürettiği beyaz eşyalarda hammadde olarak kullandığı düğmelerin, lastiklerin, panellerin plastik aksamlarını geri dönüşüm ile yapmak için bu hayalet ağları almayı istedi ve projemizi de desteklemeyi kabul etti”.

Projenin son olarak geldiği aşamayı anlatan Dilek Türker, “22 istasyon belirlediler. Araştırmalar devam ediyor. Yüzen şamandıra sistemi ve dalış ekibi ile gerçekleştirilen bir proje. Sualtında çalışma kolay değil. 2021 yılının ciddi bir kısmında müsilaj da bizlere çok izin vermedi. Şu son 2 aydır çalışmaları yürütmeye ayrıca devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu