Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Hayalini Gerçekleştirip Kilosunu 450 Liraya Satacak

Hayalini Gerçekleştirip Kilosunu 450 Liraya Satacak

 

Balıkesir’de çiftçilik hayalini gerçekleştiren girişimci Merve Öncü Çantal, kilogram fiyatı 450 TL olan kara mürver yetiştirmeye başladı.

 

41 Dönümlük Arazi Kiraladı

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olan Balıkesirli Çantal, daha sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi’nde açılan Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursunu tamamlayarak çiftçi olma hayalini gerçekleştirmek için, kiraladığı 41 dönümlük arazide daha çok ilaç sektöründe kullanılan kara mürver bitkisi ekti.

Bu Üretim İthalat Açığında da Fayda Sağlayacak

İlaç sektöründe kullanılan ve ithal edilen Kara Mürver tercihine dair, AA muhabirine açıklamada bulunan Merve Öncü Çantal, “Türkiye’de daha çok doğadan toplanarak tüketiliyor. Ben bunu biraz da profesyonelce yetiştirmeyi amaçladım. Daha yüksek oranda yetiştirdiğimizde ise dışarıdan gelmeden kendi vatanımızda, kendimiz kullanıyor olacağız” dedi.

İlaç Sektöründe Satışa Sunacak

Kara mürver yetiştirmek için girişimlerde bulunan Çantal, bir süre sonra Milli Emlak Müdürlüğünden Küçükbostancı Mahallesi’nde 41 dönüm araziyi kiraladı ve 800 fidan ekti. Diktikleri fidanların bir yaşında olduğunu ve 3 yaşına gelindiğinde hasat yapılacağını ifade eden 34 yaşındaki Çantal, 2 yıl sonra mahsul alarak kara mürver bitkisini ilaç sektöründe kullanılması için satışa sunmayı planlıyor.

Murver 2

“Gençlerin Bu Sektöre Yönelmesi Gerekiyor”

Kara mürverin Türkiye’de profesyonel anlamda yetiştiricisinin pek bulunmadığını dile getiren Çantal, “Tarla fiyatı daha önce hiç yetiştirilmediği için henüz yok ama şu an kurutulmuş meyve olarak 100 gramı 45 liralarda satılıyor. Bir kadın girişimci ve bir kadın çiftçi olmaktan çok mutluyum. Birçok gencin artık bu sektöre yönelmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Biz Bir Tarım Ülkesiyiz Ama Bunu Unutmuştuk”

Açıklamasının devamında ülke olarak verimli topraklara sahip olduğumuza vurgulayan Çanta, “bizim çok kıymetli topraklarımız var. Biz bir tarım ülkesiyiz ama bunu unutmuştuk. Koronavirüsle birlikte ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk. Ülkemizde yetişmeyecek hiçbir bitki yok. Aslında bu ürünler doğada yetişen ürünler, biz sadece bunları değerlendirmeyi unutmuştuk. Beni örnek alarak birçok kadın girişimcinin bu işe başlayacağını düşünüyorum”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu