YaşamGündemTarihTürkiye Gündemi

Haydarpaşa’daki Kazıların Yüzde 90’ı Tamamlandı

2018'den bu yana devam eden kazılarda Helenistik, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı

Haydarpaşa’daki Kazıların Yüzde 90’ı Tamamlandı

2018’den bu yana devam eden kazılarda Helenistik, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı

Haydarpasadaki Kazilarin Yuzde 90I Tamamlandi 1

Haydarpaşa ve çevresinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018’den bu yana sürdürülen arkeolojik kazıların yüzde 90’ı tamamlandı. İstanbul’un tarihine ışık tutan bu kazılarda Helenistik döneme ait mezarlar, döküm atölyeleri, Osmanlı dönemine ait çeşme, Bizans döneminden kalma ayazma ve İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma sığınak gibi pek çok önemli buluntu ortaya çıkarıldı.

Önemli Buluntular ve Kazı Alanındaki Çalışmalar

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, kazıların son durumu hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen kazılarda Doğu Roma ve Bizans dönemine ait birçok mimari kalıntının gün yüzüne çıkarıldığını belirten Asal, sikke, keramik, figürin gibi eserlerin de bulunduğunu söyledi. Bu buluntular, restorasyon ve konservasyon işlemlerinin ardından müzede koruma altına alınıyor.

Haydarpasadaki Kazilarin Yuzde 90I Tamamlandi 2

Asal, 2018’de başlayan projenin arkeolojik kalıntıların bulunması ve projedeki revizyonlar nedeniyle uzadığını ifade etti. Teknik sebeplerin de süreci etkilediğini belirten Asal, “Eğer bir aksilik olmazsa, arkeolojik çalışmalarımızın bugünkü koşullarda yüzde 90’ını tamamladık diyebiliriz.” dedi.

Helenistik Döneme Ait Mezar ve Diğer Buluntular

Kazılarda Helenistik döneme ait, içerisinde özel takı, gözyaşı şişesi ve bronz kap gibi eşyaların bulunduğu bir mezar bulundu. Asal, ayrıca milattan önce 4 ve 5. yüzyıla ait sikkelerin ilk kez bu alanda bulunduğunu belirtti.

Haydarpasadaki Kazilarin Yuzde 90I Tamamlandi 3

Özel Yapı Grupları ve Azize Bassa Kilisesi

Tepe Nautilus AVM’nin yanında yapılan kazılarda da önemli buluntulara rastlandığını söyleyen Asal, burada bir yol, yolun iki tarafında dükkanlar ve atölyelerin ortaya çıkarıldığını ifade etti. Ayrıca, bir piskoposluk sarayı olabileceği düşünülen özel yapı gruplarına da rastlanmış.

Haydarpaşa’daki en önemli buluntulardan birinin Azize Bassa Kilisesi olduğunu belirten Asal, kilisenin giriş neflerinden birinde çok sayıda iskelet bulunduğunu ve bu alanda 35 bireye ait iskelet elde edildiğini aktardı.

Haydarpasadaki Kazilarin Yuzde 90I Tamamlandi 4

İstanbul’un Tarihine Yeni Bir Bakış

Son 20 yılda İstanbul’da yapılan arkeolojik çalışmaların, kentin tarihini ve dünya tarihini etkileyecek sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Asal, İstanbul’un tarihinin 8-9 bin 500 yıl öncesine kadar uzandığını ifade etti. İstanbul’un bir Yunan kolonisi olmadığını, Megaralılar geldiğinde burada yerleşik bir yaşam olduğunu vurguladı.

Haydarpasadaki Kazilarin Yuzde 90I Tamamlandi 5

Sergileme Çalışmaları

Asal, arkeolojik buluntuların sergilenmesi için müze projeleri üzerinde çalışıldığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Yenikapı Kazı Alanı’nda bir müze binası inşa edilmesi planlandığını ancak bunun henüz gerçekleşmediğini belirtti. Buluntuların çıktığı yerlerde sergilenmesinin tercih edildiğini, mümkün olmadığı durumlarda ise sergileme alanları oluşturulacağını ifade etti. İstanbul Arkeoloji Müzelerinde Yenikapı’da çıkan buluntuların sergilendiğini belirtti.

Marmara Adası’nda Sektörün Geleceği Tartışıldı

AA

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button