Köşe Yazıları

Haydi Abbas Vakit Tamam

Her şiirin anlattığı ne hikayeler var. Özü özümsenecek ve kimi zaman sevinç naraları kimi zamanda içten içe acı çektirecek.

Her telden yazmaya devam ettiğim bu yazılar arasında bugün Cahit Sıtkı Tarancının bir şiirinden ve bu şiire dair öyküsünden bahsetmek istedim. “Yaş otuz beş, yolun yarısı eder” deyip yolu tamamlayamadan 46 yaşında hayata veda eden Cahit Sıtkı’yı rahmetle anıyorum.Yalnızlığın, hüznün, kederin romantizmin şairi olan Cahit Sıtkı’nın pek çok şiiri, tıpkı “Otuz Beş Yaş” şiiri gibi zihinlerin bir yerlerine kazınmış ya da adını bilmediğimiz şiirlerinin can yakan dizelerinden kimileri bir ok gibi saplanmıştır yüreğimize. İşte şairin o şiirlerinden birinin “Haydi Abbas Vakit Tamam” şiirinin öyküsüde bunlardan biri. Şaşılacak iş yolda bir resimle başlayan hikaye ve tanımadığı birine yazılan o satırlar…

Haydi Abbas Vakit Tamam Akşam diyordun İşte oldu akşam…

İlgili Makaleler

Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘abbas’ adlı meşhur şiirinin hikayesi ilginç.Cahit Sıtkı Tarancı ,Beşiktaş’ta lisede yatılı okurken ,hafta sonları dışarı çıkardı . Akşam dışarı çıkanlar,ne yaptıklarını anlatırlardı.Sevgili Cahit Sıtkı’nın anlatacağı kız arkadaşı veya sevgilisi yoktu. Bir gün akşam vakti okula dönerken(Kabataş Lisesi), ünlü şair yolda düşmüş güzel bir bayanın fotoğrafını bulur.Alır ve doğru Beyoğlu’na gider. Kendi kendine bu güzel bayanın dilinden mektup yazar.Fotoğrafı da mektubun içine koyarak, kendi kendine okula postalar!Bir iki gün sonra postacı geldiğinde,mektupları bırakırken, arkadaşları bağırırlar:Cahit mektubun var!Cahit Sıtkı alır mektubu.Yatakhanede açar ,vakit akşamdır.Herkese yüksek sesle okur.Fotoğrafı da arkadaşlarına göstererek mağrur bir şekilde hava atar. Her hafta bu mektup yazma işini devam ettirir!Cahit Sıtkı da, boş durmaz . Kızı bulur .Kız ,bir albayın kızı ve evlenmiş çoluk çocuğa karışmıştır.Gün gelir ,büyük şair başka bir kızla evlenir .Ama, kendi kendine yarattığı bu büyük aşkı hiç unutmaz.Bir pazar günü evinde isyan edip ,bu şiiri yazar.Şairlerin yüreklerinde bazen böyle büyük aşklar saklanır.Hikayesi de böyle olur .Gerçeklikten rüyadan hayalden bir üründür yürekten çıkanlar.Ve yıllarca gönülden gönüle akıtılır dile getirilir.Bu da ilginç bir hikayeden arda kalan “Haydi Abbas Vakit Tamam”cümlelerini hepimize bir zaman diliminde yineletir. Günümüze geçmişten bir ışık tutar adeta o sokaklara,yollara,okullara,ağaçlara bir çiçeğe,bir böceğe ve hepimizden bir iz arar sayfalarda….

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu