Ender GÖKMEN

Hayvan Gübresinden Biyogaz Üreten Bir Sistem

Hayvan Gübresinden Biyogaz Üreten Bir Sistem

 

‘29 yaşındaki Bayram Öztürk, Amasya’nın Suluova ilçesinde çiftçilik yaparak yaşamını sürdürmektedir. Evinde tüp giderlerinin artmasından sonra ağılının arka bölümüne hayvan gübresini kullanarak gaz üreten bir biyogaz sistemi kurdu. Kurduğu sistemde fermantasyon tankına su ve hayvan gübresi ekleyen Öztürk, oluşan basınç sonucu gübreden gaz elde etti. Ürettiği gazı kompresör yardımıyla ve borularla mutfağına ulaştıran Öztürk, set üstü ocağını biyogazla çalışır duruma getirdi. Yaklaşık 2,5 yıldır ürettikleri biyogazı kullandıklarını anlatan Öztürk, “Aylık en az 3 tüp harcıyorduk, bazen fazlası da oluyordu. Bu durum bizi maddi olarak zorluyordu. Tüp masrafından kurtulmak için değişik çözümler aramaya başladım. Hayvan gübresinden gaz üretmeye karar verdim. Sulu ortamda hayvan gübresi köpürdüğünde çakmakla yanıyordu. Oradan yola çıkarak internetten araştırdım ve kendime bir sistem kurdum.” diye konuştu. Kurduğu sistemle ev bütçesine aylık yaklaşık 210 lira katkı sağladığını ifade eden Öztürk, “Masrafımız sadece 10 lira, kompresörün yaktığı elektrik gideri. Yılda evimize 2 bin liradan fazla para kalıyor. Düşük gelirli insanlarız, bu sistem bize ilaç gibi geldi. Bu sistemi bütün çiftçi kardeşlerime öneriyorum, hem evlerinin tüp masraflarından kurtulurlar hem de gübre arıtıldığı için tarlalara daha fazla katkısı oluyor.” dedi.

Kaynak: AA

 

Bahsi geçen haberden yola çıkarak, hayvan gübresi fermente edildiğinde ortaya karbondioksit, metan ve hidrojen sülfür bileşenleri çıkıyor. Bunların içinde yanıcı özelliğe sahip metandan, günümüzde de elektrik üretimi yapılıyor. Elektrik üretimi için büyük atık tanklarına ve sürekliliğe ihtiyaç vardır. Bu kapsamda köylerde tezek toplama çukurları oluşturulabilir, hayvancılığın yaygın olduğu köylerde kooperatif oluşturarak, civar köylerden toplama merkezine getirilen gübreden de elektrik üretilebilir. Bu bahsettiğim makro ölçekte çözüm önerisidir, fizibilite yapılmalı ve proje paydaşları arasında bir takım anlaşmalar sağlanmalıdır. Bireysel açıdan, mikro ölçekte yapılabilecek en kolay çözüm ise; metanı yakarak ısınma ve ısıtma ihtiyacını karşılamaktır.

 

Söz konusu gaz üretimi aynı zamanda; tarlada, sebze ve meyve üretiminde kullanılan daha besleyici bir gübre sağlıyor. Yanmış gübre, bitki verimi açısından çok daha fazla önem arz ediyor. Bu işlem sırasında elde edilen yanmış gübreyi de bir süre sonra paketleyip satmayı düşünebilirsiniz.

 

Uzaktan bakıldığında, kötü koku yaymaktan başka bir işe yaramadığını düşündüğünüz bir atığın; aile bütçenize ve toprağınıza yapacağı katkılar ortadadır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu