GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Hayvancılık ‘Para Kaybettiren Bir Meslek Olma’ Tehdidi Altında

Hayvancılık ‘Para Kaybettiren Bir Meslek Olma’ Tehdidi Altında

Balıkesir HAYKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Özen, Süt üreticilerinin son birkaç yıldır yaşadıkları sorunlar ve Hayvancılık Kooperatiflerinin, Islah Birlikleri ve Üretici Birlikleri ile bir araya gelerek kurulan şirkete dair önemli açıklamalar yaptı.

Faruk Özen, Özellikle süt-yem ilişkisi ve kurda yaşanan dalgalanmaların yarattığı şok ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Özellikle dövizde yaşanan sert düşüşe rağmen, yem fiyatlarında aynı hızda bir düşüş yaşanmadığının altını çizdi.

Çiftçinin Üreticinin Sevinci Kursağında Kaldı

Özen ayrıca, mevcut koşullarda hayvancılığın, üretim maliyetleri yüzünden çiftçilere mali açıdan zarar verdiğini ve bunun Hayvancılık ve hayvan ürünleri açısından bir tehdit yarattığını vurguladı. Süt fiyatlarından bir örnek veren Özen, “29 Kasım 2021 tarihinde ulusal süt Konseyi’nin açıkladığı referans fiyat, bu zararları bir nebze karşılamaya yönelik bir fiyattı. Ayrıca, 4 lira 70 kuruş olarak açıklanan ve sanayiciye satılacak süt fiyatı piyasada bir moral olmuştu. Ne var ki, bana göre fırsatçılık olarak değerlendirdiğim bir şekilde ertesi gün yem fiyatları hemen arttı. Doğal olarak çiftçinin, üreticinin sevinci kursağında kaldı” dedi.

Döviz Artınca Yeme Hızlı ve Sert Artış Var Ama Döviz Üşünce Düşüş Neredeyse Yok

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların gerekçe gösterildiği artışın, kurda yaşanan sert düşüş sonrası aynı oranlarda düşüşe yansıtılmadığını vurguladı. Özen, Ulusal Süt Konseyi’nin yem-süt fiyatı ile ilgili olarak belirlediği paritenin 1,1 olduğunu belirterek “halen dövizde yaşanan düşüşe rağmen, yem-süt paritesi, maalesef süt üreticisinin aleyhinde olan 0,94 bandında. Bu nedenle yem sanayicilerinden ve yem Sanayicilerine hammadde tedarik eden toptancılarında bir an önce dövizin çıkışında gösterdikleri ani refleksi düşüş için de göstermelerini talep ediyoruz” dedi.

Balıkesir’de ki Üretici Birlikleri Ülke Genelinde İşlevsel Olarak Önde

Balıkesir HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, üretici örgütlerin bir araya gelip şirket kurmasında, Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan’ın çağrısının etkili olduğunu belirtti. Özen, “İl müdürümüz, atandığı zaman yeni projelerle geldiğini söylemişti bize. Balıkesir’in bugüne kadar dikkat çekmeyen bazı Kaynaklarının hayata geçirilmesi gerektiğini ve bununla ilgili projelere ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Bunlardan bir tanesi, Termal kaynaklara dayalı bitki yetiştirme veya seracılığın geliştirilmesine dair potansiyel, bir diğeri ise tarımsal ve hayvansal üretimde ülke genelinde önde gelen Balıkesir’de, Tarım ve Hayvancılık ile ilgili faaliyet gösteren üretici örgütlerinin bir araya gelerek bu güçlü potansiyeli değerlendirmekti. Bizlerde bu çağrıyı değerlendirdik” dedi.

Balıkesir ve Balıkesir Çiftçisinin Menfaati Bizi Bir Araya Getirdi

Balıkesir ve Balıkesir çiftçisinin menfaatini her şeyin önüne koyduklarını ifade eden Özen, Her ne kadar sahada birbirleriyle rekabet halinde gibi görünsek te, üretici örgütleri olarak Balıkesir menfaati, Balıkesir’de çiftçinin menfaati söz konusu olduğunda bir araya gelip Ortaklaşa bir çalışma yapabileceğimizi gösterdik.  Üç farklı Kanun ile kurulmuş 18 tane birlik, toplam 42000 kişiye temsilen bir araya geldik. Mevzuatımızı ve ana sözleşmemizi hazırladık. Ardından da geçtiğimiz ay ticaret sicil gazetesinde yayınlanarak şirketimizi kurmuş olduk.

“Maksat Dezavantajlı Dönemlerde Piyasada ki Fazlalık Süte Müdahale Etmek”

Güç birliği ile kurulan şirkete dair açıklama yapan Özen, “Yönetim kurulu da 3 kişiden oluştu. Zaten üç Grup ortaklık sistemi var. Birinci grupta Kooperatifler Birliği, ikinci grupta ıslah birlikleri, üçüncü Grupta da üretici birlikleri olacak şekilde birer kişinin yönetimde temsil etmesi kararlaştırıldı. Tüzük gereği Kurucu olarak da Kooperatifler birliğini temsilen ben, ıslah birliklerini temsilen damızlık sığır yetiştiriciler birliği Başkanı Hasan Çetin, üretici birliklerini temsilen de Cihat Şimşek yer aldı.

Kendi aramızdaki görev dağılımında yönetim kurulu Başkanlığı’nın birer yıl dönüşümlü olarak yapılmasını eşitlik açısından kararlaştırdık. İlk Başkan olarak, arkadaşlarla beraber yaptığımız istişare de ben görev aldım. Burada asıl maksat mevkii değil zaten. Ancak, bunlar da mevzuat gereği doldurulması gereken görevler. Buradaki asıl Maksat, Tarım İl Müdürümüz Erkan Bey’in bizim önümüze sunduğu bir proje olan “sütüm onda” projesi ile özellikle dezavantajlı mevsimde süt üretiminin arttığını mevsimde piyasadaki fazlalık süte müdahale etmek” dedi.

“Kurumlarla Görüşmelere Başladık”

Müdahalenin şekline dair merhabaya ayrıca açıklama yapan Özen, “Üretici için dezavantjlı dönemler olan bayramlarda, kış mevsiminde ya da kar yağdığında köylerde toplanamayıp kalan sütlerin süt tozuna çevrilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu şekilde üreticinin arz talep dengesinin den dolayı mağduriyetini engellemeyi amaçlıyoruz. Hatta, bunu sadece bayramda veya bahar aylarında değil, yılın 12 ayına dönüştürerek düzenli bir üretim yapmak istiyoruz.

Yatırım için gerekli olan sermaye Elbette tüm Birlikler bir anda karşılayamaya biliriz. Bu konuda kurumlarımızdan, ilgili valiliğimizden, büyükşehir belediyemizden, yer tahsisine dair taleplerimiz var. Ayrıca, Projemize en az % 80 oranında hibe vermek üzere de Tarım Bakanlığından bir talebimiz var.  Bu konuda girişimlere başladık ve  Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ile görüştük. Aynı şekilde Büyükşehir Belediye Başkanımızla da görüşeceğiz. Ayrıca, tanışma mahiyetinde ve kendimizi ifade etme maliyetinde, daha sonra Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye de giderek, bu şirketi kuruluş amacımızı ve bakanlıktan beklentilerinizi de kendisine aktaracağız” dedi.

Türkiye’ye Örnek Olacak Bir Çalışma Olacak

Güçbirliği yaparak kurdukları şirket ile ilk adımı attıklarını belirten Özen, “İlk adım güç birliği ve şirket kurmaktı. Ardından Balıkesir’de kuracağımız tesis ile bunu taçlandırıp Türkiye’de Bazı şeylerin olabileceğini de ispatlamış olacağız. Bu konuda tüm Türkiye’ye örnek olacağımızı düşünüyorum. İnsanların bir araya gelerek Birlik kurmasının, kooperatif kurmasının önemini zaten sürekli söylüyoruz. Artık bundan sonra, kooperatiflerin veya birliklerin de bir araya gelmesinin ne kadar önemli olduğunun farkına varılmış olacak. Balıkesir adına bu açıdan da önemli bir gelişme. Bu vesile ile ben tekrar bu konuda bizleri teşvik eden, bizlere cesaret veren Tarım İl sayın Erkan Alkan’a teşekkür ediyorum. Tabii genel kurullarında bu şirket kurulumuna yetki veren tüm üretici örgütlerimizi de, tebrik ediyorum. Önemli bir karardı ve İnşallah başarılı olarak bu önemli kararı taçlandırırız” dedi.

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu