Gündemİlçe HaberleriÖzel Haberler

Balıkesir’in Ayakkabı Tamircileri Çarşısı

Balıkesir'in ayakkabı tamircileri çarşısının günceleri... Güncel fiyatlardan meslek durumuna, esnaflar anlattı.

Balıkesir’in Ayakkabı Tamircileri Çarşısı

Balıkesir’de yıllardır ayakkabı tamirciliğiyle ilgilenen esnaflar güncel fiyatlardan meslek durumuna kadar tamircilik hakkında bilgi verdi.

1969 yılından beri ayakkabı tamirciliği yapan Bülent Yılmaz, ayakkabı tamircileri çarşısında; 55 yıldır dede mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Ayakkabı tamirciliğinin yüz tutmaya mahkum bir meslek olduğunu vurgulayan Yılmaz “Okumadığım için dede mesleğine yöneldim. Bu işi yaptığım için memnunum ancak bizim yaptığımız meslek kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek. Artık hiç çırak yetişmiyor. Çırak yetişmediği sürece de bu iş artık 10 yıla kalmadan biter.” ifadelerini kullandı.

Balıkesir'In Ayakkabı Tamircileri Çarşısı
Balıkesir Ayakkabı Tamircileri Çarşısı Duvarı

Balıkesir’deki eski ayakkabı tamircileri çarşısı

Balıkesir’in merkezinde yer alan ayakkabı tamircileri çarşısı günümüzde Yıldırım mahallesinde bulunan katlı otoparkın hemen altında yer alıyor.

Yıllardır ayakkabı tamircisi olarak hizmet veren Bülent Yılmaz’in ifadelerine göre; 1964’te kurulan ve hizmet vermeye başlayan tamirci çarşısının önceden Sümerbank’ın arkasında olduğunu ancak 1997’de ise günümüzdeki yerine taşındığını belirtti.

Balıkesir'In Ayakkabı Tamircileri Çarşısı
Balıkesir Ayakkabı Tamircisi, Bülent Yılmaz

Ayakkabı tamirlerinin fiyatı değişiyor

Yapılması gereken işleme ve gideceğiniz yere bağlı olarak farklılık gösterse de belirli işlemlerin fiyatları her yerde standart olduğunu belirtti. Örneğin kadın ayakkabıları topuk işlemi 40 TL iken erkek ayakkabıları topuk işlemi ise 50 ila 75 TL arasında değişiyor. Komple taban değişimi ise 200-300 TL arasında.

Balıkesir'In Ayakkabı Tamircileri Çarşısı

“Eskiye göre günümüzdeki durum”

Ayrıca 43 yaşında baba mesleği olarak ayakkabı tamirciliği yapan Faruk Kuzcak ise eskiye göre günümüzdeki işleri değerlendirdi. “Kurban bayramında babamın sağdıçları ziyaretime, dükkanıma geldi. Oturduk sohbet ettik. Sizin zamanınızda işler nasıldı diye sorduğumda 1 çift ayakkabı sattığımızda 17 kilo kıyma alıyorduk dediler. Bizim mesleğimiz o pozisyondayken şu anda mesleğimiz bitmiş durumda. Çünkü artık imitasyonlar, naylonlar ve bez ayakkabılar çıktı. Konforu ön planda tutan ve buna göre pazarlamasını yapan fabrikalar çıktı. Biz doğal olarak eski usul gidiyoruz. Ben Balıkesir’de kayıtlı en küçük ayakkabı imalatçısıyım ancak şu anda ayakkabı sektörü bitti denilebilecek durumda” diyerek bulunduğu sektörün çok fazla para kazandırmayan bir sektör olduğunu belirtti

Balıkesir'In Ayakkabı Tamircileri Çarşısı
Balıkesir Ayakkabı Tamircisi/Imalatçısı, Faruk Kuzcak

 

Haber: Seren Çiftçi

 

 

Balıkesir Esnafları: Şehrin Ticari Can Damarı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu