Ender GÖKMEN

Hedef 6 milyar ağaç

Etiyopya’da iklim değişikliği ile mücadele için kurulan Yeşil Miras İnisiyatifi (Green Legacy Initiative) 12 saatte 350 milyon ağaç dikerek bir rekora imza attı.

Ciddi kuraklık sorunu yaşayan ülkede hedef, iklim değişikliğinin etkilerini karşılayacak kadar fazla ormanlık alan oluşturmak. İnisiyatifin asıl hedefi ise oldukça iddialı. Ekim ayına kadar ülkeye her biri yerli türlerde 4 milyar ağaç dikilecek. Yapılan tüm araştırmalar ağaçların hem insanlar hem de doğal yaşam için çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri ile mücadele eden ağaçların insan psikolojisinden temiz havaya, hayvanlara yaşam alanı oluşturmaktan serinletici etki yapmaya uzanan faydaları saymakla bitmiyor. Kosta Rika ve Hindistan da iklim değişikliği ile mücadele için yoğun olarak ağaç dikimi yapan ülkeler. Hindistan daha önce bir günde 50 milyondan fazla ağaç dikerek bir rekora imza atmıştı. Etiyopya’da dikilen ağaç miktarı söylendiği kadarsa, bu rekor da böylece kırılmış olacak.

Türkiye’de ise durum, Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkla olan Kirazlı’da faaliyete geçecek Kirazlı Altın Madeni Projesi için ÇED raporunda belirlenenin dört katı fazla ağaç kesildiğinin belirlenmesinden öteye geçemedi maalesef…

Kaynak: MNN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu