Hepatit Beklemez!

Hepatit Beklemez! Dünya genelinde her 30 saniyede bir kişi hepatite bağlı sebeplerle hayatını kaybediyor. Hepatit nedir? Belirtileri nelerdir? Tüm detaylar burada..
Hepatit Beklemez!
Hepatit nedir?
Karaciğerin iltihaplanması anlamına gelir ve aşırı alkol tüketimi, toksinler, bazı ilaçlar gibi sebepleri olabilse de sıklıkla hepatit virüsleri kaynaklı oluşur. Hepatit virüsleri en sık rastlanan A, B, C harici D ve E türleri olmak üzere 5 çeşittir.
Hepatit belirtileri nelerdir?
Bu virüsle temasın ardından ilk haftalarda, herhangi bir hastalık belirtisi olmayabilmektedir. Ayrıca sık rastlanan A, B, C tipi hepatit virüslerinin ortak belirtileri bulunmaktadır. Bunlar halsizlik, mide bulantısı, karın ağrısı, hafif ateş, gözlerde sarılıktır.
Hepatit A nedir?
Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan Hepatit A virüsünün, enfekte kişinin temizlemediği elleriyle dokunduğu yemekler yoluyla insanlara bulaşması sıkça görülen bir senaryodur. Bu tip bir hepatit, genelde hafif bir hastalık olarak atlatılmaktadır veya kişi hasta olduğunu fark etmemektedir. Ayrıca kişi çoğu zaman kendi kendine iyileşir ve kalıcı bir karaciğer hasarı olmaz.
Hepatit B nedir?
Hepatit B virüsüyle enfekte olan kişilerin çoğu hastalığı kendi kendine atlatmayı başarırlar. Fakat başaramayan bir kısmı kronik hepatit hastası olabilir. Enfekte yenidoğanların %90’ı kronik hepatit hastası olup, ilerleyen zamanlarda ciddi karaciğer rahatsızlıklarıyla karşılaşabilirler. Sıklıkla kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan Hepatit B doğum anında anneden çocuğa geçebilmektedir. Ayrıca öksürme, sarılma gibi aktivitelerle bulaşmaz.
Hepatit C nedir?
Hepatit C virüsüne yakalanan insanların %25’i kendi kendine iyileşebilirken, kalan kısmında virüs kronikleşip tehlikeli boyutlarda karaciğer hasarına sebep olabiliyor. Enfekte kandan bulaşan virüs, ortak iğne kullanılan dövme ve piercing işlemleriyle de bulaşabiliyor.
Hepatit hastaları ne yapmalı?
Çevrenizdekileri korumak için, Hepatit A hastasıysanız ellerinizi sık sık yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca hepatit B veya C hastasıysanız tırnak makası, törpü, jilet gibi ürünleri ortak kullanmamaya özen gösterin. Kronik hastaysanız, karaciğerinizi hasardan korumak adına alabileceğiniz önlemleri öğrenmek için doktorunuzla görüşün.
Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.