GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Her 300 kişiden biri sabah 05:30’dan önce uyanıyor

Dünyanın en başarılı insanlarının neredeyse hepsinin alışkanlıklarının listesindeki bir sabit, sabahın çok erken bir saatinde uyanma eylemidir. Örneğin, her sabah saat 03: 45’te uyanan Apple CEO’su Tim Cook’u ele alalım. Bunun gibi insanların başarılı olmasına şaşmamalı. Gece yarısından birkaç saat sonra yataktan çıkmak için ne tür bir insanüstü hırs gerekir?
Ama ya göründüğünden daha fazlası varsa? Mesela, geri kalanımız derin uykudayken, bazı insanları sihirli bir şekilde uyanmış, parlak gözlü ve gür kuyruklu olanlara çeken vücut saatinin bir tuhaflığı olsaydı? UC San Fransisco’dan araştırmacılar uyku döngülerini incelerken şaşırtıcı bir gerçeğe rastladılar: Saat akşam 20’de uyuyup sabaha karşı 4 de uyanan insanların aslında göründüğünden çok daha fazla miktarda oldukları. Şimdi bilim insanları 300 erişkinden en az birinin bu kategoriye girebileceğini uyku fazı değişimi yaşadığını düşünüyor. Bu insanlara gelişmiş uyuyanlar da deniyor.
Prof. Dr. Louis Ptacek, “Çoğu insan sabah 4 ya da 5’te yataktan kalkmakla mücadele ederken, gelişmiş uyuyanlar insanlar bu saatte doğal olarak uyanıyor hem de dinlenmiş ve güne hazır olarak” dedi. UCSF Tıp Fakültesi’ndeki nörolojinin tanımı: “Bu aşırı erkenci kuşlar, gündüz iyi işlev görmeye meyilli ancak akşamları sosyal etkinliklerde uyanık kalmakta zorluk çekebilirler. ”Bu insanlar için, vücudun iç saati (aynı zamanda sirkadiyen ritmi olarak da bilinir), uyku hormonu melatoninin erken salınması ve vücut sıcaklığındaki değişim diğerlerininkinden çok daha erken bir programda çalışıyor.
Gelişmiş uyuyanların hepimizden daha kolay uyandığını ve hafta sonları beş ila 10 dakikalık ekstra uyku ile iyi olduklarını buldular. Toplumumuzun oldukça erken bir programda çalıştığı göz önüne alındığında örneğin birçok iş günü sabah 8’de başlıyor, birçok okuldaki ilk zil daha erken bu yüzden gece baykuşları için yaşam zor olabilir.
Gelişmiş uyuyanların özellikleri:
#1 Saat 8: 30’dan önce uykuya dalma yeteneği ve yükümlülükleri ne olursa olsun, sabah 5: 30’dan önce uyanmak.
#2 Uyarıcı veya sakinleştirici kullanmaya veya erken kalkmaya yardımcı olacak parlak ışıklara ihtiyaçları olmaması.
#3 Günde sadece bir kez uyumak. Arada kestirmek hiç onlara göre değil.
#4 Bu kalıbı 30 yaşına kadar kurmuş olmak.
Araştırmacılar, çalışmalarındaki gelişmiş uyuyanların çoğunun, aynı zamanda “ailesel ileri uyku aşaması olarak adlandırılan” anlamına gelen aynı programa göre en az bir birinci dereceye sahip olduğunu da buldu. Ptacek, “Bu çalışmanın sonuçlarının sadece ileri uyku evresi ve ailesel ileri uyku evresi konusundaki farkındalığı attırmakla kalmayacağını” söyledi. Bence demek istedikleri, bu çalışmanın sonuçlarının, saat 3: 45’te yataktan kalkmadıkları için kendimizi kaybedenler gibi hissetmememizi umduklarıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu