GündemKöşe Yazıları

HER YÜKSELİŞİN BİR İNİŞİ HER İNİŞİN DE YÜKSELİŞİ OLUR

Her yükselişin bir inişi her inişinde bir çıkışı olur sözü ne kadar doğru. Seçim öncesinde Patates ve soğan fiyatlarında yaşanan denge problemi aşıldı.

Yavaş yavaş inme eğilimine giren patates, soğan fiyatları normal seyrine düştü. Düşmeye de devam ediyor. Bu konuda Muhabirimiz Fatma Kara’nın yaptığı haberi görünce düşünmeden edemedim. Pazarcının durumunu gerek Fatma Kara’dan bazen de Semra hanımdan alıyoruz. Ne getirecekler diye merakla bizde gazetede bekliyoruz.

Duyduklarımız bu aylarda kimi esnafın patates fiyatlarının artışının suni gündem oluşturma amacı taşıdığı yönünde ve patates fiyatlarının düşmesinin ürün talep azlığı yönündeydi. Bu konuda Sebzeciler Odası Başkanımız Ayhan bey son noktayı koymuş. Balıkesir’de yaşayanlar olarak söylediklerini çok doğru buldum. Hele ki şu sözler altı çizilmesi gerekenler.Balıkesirli pazarcılar Balıkesir’de üretip Balıkesir’de tüketiyor. Ekonominin çarklarının şehrin içinde dönmesi hareketliliği getiriyor. Elbette ki büyük işadamlarının dışarıdan yatırımla gelip burada istihdamı ayrı bir konu. Önemli olan şehirde yaşayanların şehrin değeri olan üreticileri ve tüketicilerini el üstünde tutması. Bir nevi kendilerine değer vermesi. Balıkesirliler kıymetli. Bence her Balıkesirli en güzelini hak ediyor. Şehirde her ne konuda olursa olsun adeta şehri yaşatması kişinin kendini yaşatması gibi oluyor.

Konu patates ve soğan fiyatlarıyken bugün iki güzel nimetin faydalarından da bahsetmek istiyorum. Küçük bir kase soğan 64 kalori, 15 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 7 gram şeker, 2 gram protein içeriyor. Ayrıca günlük ihtiyacınız olan C vitamini, B6 vitamini ve magnezyumun karşılanmasında % 10’luk bir etkiye sahipr. Kuru soğan ayrıca küçük miktarda kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor ve potasyum içeriyor.Taze yeşil soğan ise; özellikle beyaz başları C vitamini yeşil kısmı ise beta karoten için iyi bir kaynak. Yükselmİş kan kolesterolünü düşürebilir ve kap hastalığı riskini azaltabilir. Kanın pıhtılaşmasınıda azaltıyor. Hafİf antibakteriyel etkisi yüzeysel enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabiliyor. Sülfür bileşikleri kanserojenleri bloke ediyor. Geleneksek tıpta dekonjestan (burun tıkanıklığını giderici ilaç) olarak kullanılıyor.Soğan ile ilgili araştırma yaparken ilginç hikayelere rastladım. Bunlardan birine göre Büyük İskender ordularını savaş için güçlendirmek adına büyük miktarlarda soğanla beslermiş, Mısır mezarlarındaki resimlerde ise çok miktarda soğana rastlanıyor hatta diğer bütün bitkilerden daha fazla soğan resmi çizilmiş. Eski İbrani yazılarında Yahudilerin Mısır’dan kaçtıktan sonra özlemini çektikleri yiyeceklerden birinin soğan olduğu anlatılır. Ve tarih boyunca, şifacılar soğanın kellikten enfeksiyonlara kadar her şeyi iyileştirmekteki sihirli gücüne inanmışlar…

Patates A,C, K , B6 ve E vitaminleri içermekte, bunun yanında folatlar açısından da zengin. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum , demir, magnezyum, demir, bakıri manganez içermekte. Patatesin Cilt Sağlığına büyük faydası var. Patates Kırışıklıkları ve Siyah Lekeleri Gideriyor. Güneş Yanıklarına iyi geliyor. Saç sağlığınada iyi geliyor.Vee günümüzün en önemli stres problemlerine çare patates olarak görülüyor.Her ne kadar fiyatlar oynasada üreticiden tüketiciye patates her konuda sağlık dağıtıyor.Verilen paralarsa emeğe veriliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu