Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Herkes depresyonda mı ya!

HERKES DEPRESYONDA MI YA!

 

 

 

Son yıllarda ne kadar çok hastam depresyon ilacı içiyor. Aman Allah’ ım bir görseniz herkesin elinde bir ilaç.  Peki neden bu kadar ruh sağlığımız bozuldu? Gerçekten hepimiz depresyon mu yaşıyoruz? Aslında bu sorunun cevabını çok yönlü araştırmak gerekir. Eskiler bu hastalığı yeni öğrenir oldu. Yani eskiden böyle ruhsal problemler bu kadar yaygın değildi. Şimdilerde herkes çok stresli olmayı adet edinmiş gibi. Hemen, çok hızlı “depresyondayım galiba” diyoruz. Peki bunlar gerçekten depresyon mu? Yoksa insanların yaşaması gereken yaslar, üzüntüler, vermesi gereken mücadeleler mi?

 

Günümüzde genç gurubu da içine alırsak pek çok kişide uykusuzluk, hatırlama zorluğu,  iştah bozuklukları (ya çok yeme, ya az yeme), isteksizlik gibi depresyon bulguları vardır.  İşte bu durum bilim adamlarının da dikkati çekmiş ve bu konuda araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. İşte bu araştırmalar sonucunda niye bu kadar depresyonun arttığını ortaya koyan ilginç sonuçlar bulunmuştur. Bunlar biri ilişkilerimiz ve toplum bağlarımız zayıflamasıdır. Bir diğeri işte başarı konusunda aşırı hırs yapmak, para kazanmaya çok odaklanmak ve görselliğe gereğinden fazla önem vermektir. Tabii bir diğer önemli nokta gelişen teknoloji. Özellikle sanal alem insanların duygu durumunu çok hızlı değiştiriyor ve etkiliyor.

 

İşte bu noktada yapmamız gereken şey biraz kaygılarımızı azaltacak yaşam şeklini oluşturmak. Bunu nasıl yapabiliriz? Öncelikle insan ilişkilerimizi sıkı tutup daha sıcak beraberlikler sağlayarak. Her yerde yerini alan egzersiz, spor yaparak. Kötü hırslarımızdan kurtularak.

 

Sizin önerileriniz nelerdir?

 

 

Doç. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu