Köşe Yazıları

HERKES ZERDAÇAL TÜKETİYOR:NİYE?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Hastalarımdan çok duyduğum bir soru “hocam zerdeçal tüketiyorum, gerçekten faydalı mı?”. İşte bu hafta bu soruyu cevaplamak istedim. Hepimizin bildiği gibi zerdeçal ya da diğer yaygın bilenen bir adıyla da kurkumin yıllar boyunca özellikle Hindistan’ da yemeklere lezzet vermesi için kullanılan bir baharat türüdür. Ancak son yıllarda yemeklere lezzet vermesi yanında bazı ilaçlara katkı sağlamak amacıyla ilaç sanayinde de kullanımına başlanmıştır.
Peki zerdeçal ilaçlarda hangi özelliği ile yer buldu derseniz iltahap giderici etkisiyle demek doğru olacaktır. Özellikle iltahapta önemli bir yeri olan NF-kB’yi bloke eder. Bu belirteç sadece iltahaplı romatizmalarda değil şeker hastalığı, metabolik sendrom, bazı kalp hastalıkları ve hatta kanser gibi pek çok hastalıkta da önemli bir rol oynar.
Kurkumin yani zerdeçal iltahap üzerine etkisi dışında güçlü bir antioksidan yani vücuttaki zararlı hücreleri yok edici bir ajan olarak da etkisini gösterir. Böylece vücudun direncini ve sağlamlığını arttırır. Bu etkilerinin dışında yapılan çalışmalar zerdeçalın beyinde yıpranmayı önleyen bazı maddelerin salınımı arttırarak özellikle unutkanlık gibi sorunların gelişmesini önleyebilen bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Kurkumin antioksidan ve iltahap giderici etkileri sayesinde kalp fonksiyonları üzerine de olumlu etkiler göstermektedir. Öyle ki yapılan bir çalışmada kurkumin alan hastaların kalp krizi riskinin %65 azaldığı tespit edilmiştir.
Kurkuminin çok popüler bir etkisi de kanser üzerinedir. Yapılan çalışmalarda kurkumin tüketimi çok olan toplumlarda başta bağırsak kanserleri olmak üzere bazı kanser tiplerinin az görüldüğü tespit edilmiştir.
Bunlar dışında depresyon riskinde azalma, sağlıklı yaşlanmaya destek gibi farklı etkileri tespit edilen zerdeçalın elbette ki kullanımından doğan bazı yan etkileri de var. Bunların başında kanı aşırı sulandırması gelmektedir. Eğer safra taşı veya safra probleminiz varsa yine kurkumin almamanızı öneririm. Ayrıca kan şekerini düşürdüğü için de şeker hastalarının dikkatli olması gerekir.
Herkese mutlu haftalar dilerim…

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu