Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

HERKESE HAYIRLI, MUTLU BAYRAMLAR!

 

 

 

Malum haftaya kurban bayramı; büyük-küçük herkese güzel, mutlu ve huzurlu bir bayram dilerim. Hepinizin bildiği gibi bu bayramın özelliği kurban kesilmesidir. Doğal olarak ardından da sevdiklerimizle bol bol et yenmesidir. Bu nedenle size et tüketimi ile ilgili birkaç öneride bulunmak istiyorum.

Öncelikle kurban etini 1-2 gün beklettikten sonra tüketmek sağlık açısından daha doğru olacaktır. Hatta bu süreyi uzatırsanız daha da sağlıklı bir et elde edeceğinizi size hatırlatmak isterim. Bu küçük hatırlatma sonrası size asıl bugün anlatmak istediğim şey fazla et tüketiminin zararları ile yerinde tüketiminin yaraları.

Hepinizin bildiği gibi et iyidir, candır, kandır, candır ama herşeyin olduğu gibi et tüketiminin de fazlası zarardır. Kırmızı et yemek vücutta ürik asit dediğimiz bir maddeyi yükseltmekte, bu da bazı romatolojik hastalıklara, şekere, kiloya, yüksek tansiyona zemin hazırlamaktadır. Tabii tansiyon yüksekliğinin önemli nedenlerinden biri de kırmızı etin aşırı tüketiminde zarar gören organların başında bulunan kalp gelmektedir. Yapılan çalışmalar fazla et tüketiminin kalp krizi riskini arttırdığını göstermiştir.

Ayrıca kırmızı etin yoğun tüketiminin bunlar dışında kansere neden olabileceğini de bilmek önemlidir. Romatizmal sorunlar, kalp ve kanser gibi problemlerin dışında aşırı kırmızı et tüketimi karaciğer problemleri, solunum sıkıntısı, böbrek yetmezliği de yapabilir. Öte yandan makul oranlarda tüketilen kırmızı et sayesinde vücut demir ihtiyacı karşılanır. Kırmızı et aynı zamanda DNA yapmasına yardımcı olan ve sinir ve kırmızı kan hücrelerini sağlıklı tutan, B12 ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan çinkoyu sağlar. Kırmızı et, kemik ve kasların oluşmasına yardımcı olan proteinleri de temin eder.

Peki bu kadar faydası ve zararı olan kırmızı eti ne kadar tüketelim derseniz sağlıklı bir erişkin için haftada 3 kez 100gr veya 3 kez 150gr tüketmek uygundur. Elbette başka hastalıklarınız varsa ona göre bu oranlar değişiklik gösterecektir.

Hepinizin tekrar kurban bayramını kutlar, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu