GündemKöşe Yazıları

Hiç Balıkesir’i gezdiniz mi?

Balıkesir tarım ve hayvancılığın yanında turizmi ile de dikkat çeken bir il. Tabi günümüzde turizm denince akla ilk olarak kumsal ve güneş geliyor.

Her ikisi de var Balıkesir’de hem kumsalları hemde temiz ve güzel deniz kıyıları. Mesela Sarımsaklı Plajı, Ören Plajı. O kumu bir çok yerde bulamazsınız. Peki ya diğer turistik yerleri. Mesela tarihi yerleri biliyor musunuz Balıkesir’in. Yıllarınızı Balıkesir’de geçirdiniz, yazları her haftasonu Körfez’e kaçtınız ama bu yerleri gezmediniz belki de bir çoğunuz.

Mesela Sevim ve Necdet Kent Kitaplığını duyan oldu mu? Mübadele döneminde Agios Yannis Kilisesi olan bu yapı Koç Grubu tarafından restore edilerek 2007 tarihinden itibaren kitaplık olarak açtı kapılarını. Cunda’da bu kitaplık. Cunda zaten başı başına bir tarih. Agia Triyada Kilisesi, Agios Yannis Kilisesi de bu tarihi yapılar arasında. Despot Evi mesela, Takriyarhis Kilisesi. Ve daha sayamayacağımız onlarca yer. Hiç gezdiniz mi buraları. Bir gününüzü Cunda’ya ayırıp gezmensizi öneririm. Güneş ve kumsal hep orada kaçmaz.

Mesela hergün önünden geçtiğiniz saat kulesinin tarihini kaç kişi biliyor. Hiç okudunuz mu önünde duran tabelayı. Zamanında İstanbul’daki Galata Kulesi’nin aynı olarak inşa edildiğini ve sonra yıkılında yerine saat kulesi yapıldığını bilen kaç kişi var?

Mesela Dumlupınar Mahallesi’nde gezen oldu mu hiç, Hani şu tarihi saat kulesinin arka sokaklarını. Oralarda büyüdüm, çocukluğum oralarda geçti. Dumlupınar İlkokulu, Balıkesir Orta Okulu ve Lisesinden mezun oldum. Hergün çıktım o yokuşu. Oradaki tarihi evler bizim zamanınızda da harabeydi. Şimdi bir çoğu restore edildi. Bir çok ev koruma altında. Önce odalar ve dernekler öncülük etti restorasyona sonra devlet desteği ile mülk sahipleri de restoreler başladı. işte orası eski Balıkesir. Tarih kokan bir yer. İç o gözle baktınız mı önünden geçerken.

Turizm haftası kutlanıyor. Bol bol panel, konferans, gösteri sergiler. Peki neden çocuklarımızı buralara götürüp göstermiyoruz. Eğitim sadece sergi, müzik ve spor ile mi oluyor. Açılış, sergi, konser, vb. gibi bir çok etkinlik var. İyi, hoş, güzel ama çocuklarımız kendi yaşadıkları kenti bile bilmiyor. Balya’dan çıkıp Edremit’e gitmeyen yada gidemeyen insanlar var. Bandırma’da yaşayıp Erdemit’i, Ayvalığı görmeyen Balıkesirliler var. Edremit’te yaşayıp Bandırma yada Dursunbey’i görmeyenlerde var.

Bu haftada bu kutlamalar yerine görmedikleri kentlerini görmelerini sağlamak daha büyük bir hizmet değil mi turizme? Önce yaşadığı kenti tanımalı insanlar. Kaçımız tanıyoruz yaşadığımız yeri?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu