Köşe Yazıları

Hz. Aişe rha Peygamberimiz sav’i Anlatıyor. ..

Hz. Aişe rha Peygamberimiz sav’i Anlatıyor. ..

“Andolsun ki, Resûlullah, sizin için, Allah´a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah´ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.”Ahzâb, 21

Peygamberimiz sav’in ahlakını  Hz. Aişe validemiz “O’nun ahlakı Kur’an’dan ibarettir” diye anlatır. ..

Peygamberimiz sav’in Hane-i Saadeti ndeki halini Hz. Aişe validemiz şöyle naklediyor.

İlgili Makaleler

“Rasûlullah sav evine girmek istediği zaman, ilk iş olarak, dişlerini misvaklardı”. “Gündüz veya gece, her ne zaman uyuyup uyansa. ilk yaptığı iş, misvak kullanmaktı.”

Bu, hem temizlik, hem evdekilere gösterdiği  nezaketin bir işareti, hanımlarına ve bizlere fiilî bur eğitimdir.

“Rasûlullâh sav güzel kokuyu pek severdi.” “İhrama girmek istediğinde ve mescide gideceği zaman bulabildiği kokuların en güzeli ile kokulanırdı.”

Güzel koku, ruha inşirah vermesi yanında beşerî münasebetlerde karşıdakilerin hak ve hukukuna  riayeti anlatmaktadır.

“Hz. Peygamberimiz sav’e göre en kötü huy yalancılıktı.” “Yakın çevresindekilerden birinin bir yalanına muttali olursa, tevbe edinceye kadar ondan yüz çevirirdi.”

“Rasûlullah sav sözü tane tane söylerdi. Öyle ki, onun kelimelerini saymak isteyen saya-bilirdi.” “O’nun sözleri batıldan arındırılmış, doğru, hak ile batılı biribirinden ayırıcı ve açıktı. Her duyan anlardı.” O’nu sevenlerinde  de anlaşılır ve doğru sözlü olması lazımdı.

“Rasûlullah sav ayakkabı giymekte, saçını sakalını taramakta, abdest almakta; hasılı hemen bütün günlük (değerli) işlerinde gücü yettiği sürece sağdan başlamaktan hoşlanırdı.”

Hz. Aişe validemiz de “Nebî sav yemek içmek, abdest almak, elbise giymek, almak-vermek gibi işlerinde sağ elini, bunların dışında kalan işlerinde de sol elini kullanırdı” demekte, Rasûlullah sav’in bizim için örnek olan bir başka davranışını  belirtmiştir.

“Rasûlullah sav herhangi bir kişide hoş olmayan bir hale (veya söze) muttali oldu-gunda, “filana ne oluyor ki şöyle diyor (veya yapıyor)” demezdi; “bazılarına ne oluyor ki şöyle diyor (veya yapıyor)lar” buyururdu.

Hatanın duyurulması ve düzeltilmesinin istenmesi, hatalıyı teşhirden çok daha nazik ve medenî bir yol göstermiştir.

“Rasûlullah sav ashabına emrettiği zaman daima amellerin kolaylıkla üstesinden gelebilecekleri mikdar ve şeklini emrederdi”

“Rasûlullah sav iki şey arasında muhayyer bırakıldı mı, O, günah olmamak kaydıyla, mutlaka en kolay olanı tercih ederdi. Eğer kolay olan, herhangi bir günahı gerektiriyorsa, o zaman, ondan halkın en uzak kalanı olurdu”.

Böylece  müslümanların, görevlerini kolaylıkla ve sürekli olarak yapabilmelerinin prensibini öğretmistir . Zaten O’nun en çok hoşlandığı amel, devamlı olandır.”

“Rasûlullah sav (yatsıdan sonra) gecenin ilk kısmında uyur, son yarısını uyanık geçirir, ihya ederdi.”

Hem bedenin, hem kafanın, hem gönlün hem de ibadetin hakkını vermek için Hz. Peygamberimiz sav’in bu uygulamasından daha iyi bir yol yoktur . “Rasûlullah sav her halinde Allah tealayı zikrederdi” (Münâvî, Feyzu’l-kadir) 

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara Peygamberimiz sav’i  her işimizde örnek almayı nasip eylesin. ..

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu