GündemKöşe Yazıları

Hz. Ali’nin Cevabı. ..

Hz. Ali’nin Cevabı. ..

“Yoksa geceleyin secde ederek ve kıyamda durarak ibadet eden, ahiretten çekinen ve Rabbinin rahmetini dileyen kimse (o inkarcı gibi) midir? (Resûlüm!) De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.”Zümer, 9

“Senden önce de ancak, kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkekleri peygamber olarak gönderdik. Eğer bilmiyorsanız ilim sahiplerine sorun.”Nahl, 43

Hz. Ömer ra oğlu  anlatıyor:

Hz. Ömer ra, zaman ilmin kapısı olan  Hz. Ali ra ‘ye bilmediği konularda sorular sorduğu ve danıştığı rivayet edilmektedir.

“Ya Ali! Çok defa Rasûlullah’ın yanında bulundun, Biz bulunamadık. Çok defa da biz bulunduk sen bulunamadın. Sana üç şey soracağım. Belki bilirsin.” Hazret-i Ali:

Soracakların nedir? Hazret-i Ömer:

“Bir kimseden iyilik görmediği halde onu seven, bir kimseden de kötülük görmediği halde ona buğz eden kimse hakkında ne dersin?” Hazret-i Ali:

Evet, Rasûlullah sav’in  bu hususta şöyle buyurduğunu işittim:

“Ruhlar fezâda güruhlara ayrılmış bölükler halindedir. Orada tanışanlar dünyada karşılaşırlar. Dost olurlar. Orada birbirlerinden hoşlanmayanlar, dünyada birbirlerinden uzak dururlar.”

Hz. Ömer:

Bu bir, ikincisi unuttuğu bir hadisi hatırladığı zaman söyleyen adam hakkında Rasûlullah sav ne buyurmuştur?

Hz.Ali ra:

Rasûlullah sav’in  bu konuda şöyle buyurduğunu işittim:

“Her kalbin hali, ayın hali gibidir. Nasıl ki ay ışık verir. Üzerini kapladığı zaman da kararırsa insanın üzerindeki bulut çekildiği zaman, insan hatırlar kalbinin üzerini kapladığı zaman da insan unutur.”

***

Hz. Ömer ra:

“Bu iki, üçüncüsü de rüya gören kimselerin bazısının rüyası gerçek çıkıyor. Bazısınınki de belirsizdir.

Rasûlullah sav, bu hususta ne buyurdu?” diye sordu.

Hz. Ali ra:

Rasûlullah sav’in şöyle buyurduğunu işittim:

“Bir erkek veya kadın yatıp, derin uykuya daldığı vakit ruhu arşa yükseltilir. Arşın yanında kimsenin gördüğü rüya doğru çıkar. Daha arşa varmadan uyanan kimsenin rüyası yalandır.”

Hz. Ömer ra:

“Bir süreden  beri bu üç meseleyi öğrenmek istiyordum. Ölmeden evvel doğrusunu öğrendiğim için, Allah’a hamdolsun!” dedi

Rabbimiz bizleri bilmediğimiz konularda ehline soranlardan eylesin. ..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu