GündemKöşe Yazıları

Hz. Ali’nin ilk evi..

Hz. Ali’nin ilk evi…

 

“Evlerinizde oturun, eski cahiliye adetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın. Namazı kılın, zekatı verin, Allah’a ve Resulüne itaat edin. Ey Ehl-i Beyt  Allah sizden sadece günahı gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.” Ahzab, 33

 

Hz. Peygamberimiz sav evlenecek olan hz. Ali’ye ‘Ya Ali.. Bir ev bul. Kendinize oturacak bir ev hazırla.’ Diyerek, Hz. Fatma ile evelenecek olan Hz. Ali’ye önce bir ev temin etmesini istemiştir.

Hz. Ali  Mesidi Nebiye uzak bir ev bulur ve evlendiklerinde oraya yerleşirler. Peygamberimiz sav kızı Hz. Fatma validemizi ziyarete giderdi. Fakat evleri uzak olduğu için hem Hz. Fatma anamız üzülüyor hem Hz. Ali çare arıyordu.

Sahabeden Harise İbni Numan’ın birkaç evi vardı, bunlardan bazısı Mescidi Nebiye yakındı. Hz. Ali ve Hz. Fatma Peygamberimiz sav’e  ‘Ya Rasulullah. Harise İbni Numan’a söyleseniz de evlerinden birinde oturmak için bize müsaade etse. Yakından bize bir yer açsa.’ Dediler.

Hz. Peygamberimiz sav çok sevdiği kızı ve damadına şunu söyledi: ‘Harise bizim için daha önce de yerini değiştirdi. Bu defa ona bir şey söylemekten çekiniyorum.’ Dedi. Bir müddet sonra Harise İbni Numan bunu duyunca hemen evini boşalttı.

‘Ya Rasulullah . Fatma’yı yakınıza taşımayı istediğinizi duydum. İşte evlerim. Onlar Beni Neccar evleri içinde size en yakın olanlardır. Şüphesiz ben ve malım Allah ve Rasulu’ne aittir. Ya Rasulullah vallahi benden aldığın mal, benim için, yanımda bıraktığın maldan çok daha sevimlidir. Vallahi evimi kabul etmen, onu reddetmenden beni daha fazla sevindirir’. Dedi.

 

Hz. Peygamberimiz sav Harise İbni Numan’ın bu samimiyeti karşısında;

 

‘Doğru söylüyorsun. Allah hayrını mübarek kılsın. Allah sana bereketini ihsan buyursun, seni bereketli kılsın’ diye dua ederler.

Hz. Ali ve Hz. Fatma bu konuşmalardan sonra Mescidi Nebiye yakın olan Harise İbni Numan’ın evlerinden birine taşındılar…İbni Sad, Tabakat, VIII,22-23

Bu da bize göstermektedir ki yeni evlenen çiftler imkan ölçüsünde ayrı bir haneye veya eve taşınacak yeni bir aile oluşacaktır.

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete dareyn saadeti nasip eylesin…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu