Gündemİlçe HaberleriKöşe Yazıları

Ihlamur Çayı Nelere İyi Gelir?

Ihlamur Çayı Nelere İyi Gelir?

Ihlamur; Stres ve kaygının azalmasında, Sindirimin rahatlamasına fayda sağlar. Ayrıca, Mide şişkinliği ve mide bölgesindeki krampların giderilmesinde, Toksinlerin atılmasında destekleyicidir.

Ihlamur, kış aylarında çay formunda sevilerek tüketilen ve oldukça faydalı olan bir bitki. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir. Ancak çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamurun da yan etkileri olabilir.

Ihlamurun faydaları şunlardır:

Grip, nezle, soğuk algınlığına iyi gelir.
Öksürüğü keser.
Ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
Yumuşatıcı ve yatıştırıcı özelliği; öksürük giderici, boğaz ağrısı ve solunum yolundaki tahrişler için faydalıdır.
Ihlamurun, kemik iltihabı yaşayan hastaların tedavilerinde destekleyici rolü vardır.

Ihlamurun yan etkileri nelerdir?

Çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamur çayının da yan etkileri olur. Ihlamur genellikle güvenli olmasına rağmen, hipotansif (tansiyon düşürücü) etkileri nedeniyle düşük tansiyonu olan kişiler ıhlamuru dikkatli tüketmelidir.

Ihlamur çayı idrar söktürücü etkilere sahip olur. Ayrıca ıhlamur, uyuşukluğa da neden olur. Potansiyel olarak tehlikeli etkileşimlerden kaçınmak için ıhlamur sedatif (sakinleştirici) ilaçlar, otlar veya kan basıncını düşürebilecek veya kan basıncını artıran ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.

Ihlamur tüketmenin alerjik reaksiyon riski vardır. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, kalp hastalığı olan bireyler ıhlamur çayı içmekten kaçınılmalıdır. Yanı sıra, ıhlamurun bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği nedeniyle ilaç kullanan kişiler ıhlamur çayı veya yapraklarını tüketmeden önce doktora başvurmalıdır.

Hamilelikte ıhlamur içilir mi?

Hamilelikte, doktora danışılmadan ıhlamur çayı içilmemelidir. Ihlamur, düşük veya erken doğum riskini tetikler.

Ihlamur çayı nasıl demlenir?

Direkt su ile birlikte kaynatılmamalıdır. Siyah demleme çay gibi kaynamış su, ıhlamurun üzerine dökülmelidir. Ihlamur, yaklaşık 10 dakika kadar demlenmelidir. Ihlamur çiçeğinin sarı-beyaz rengini suya bırakması, çay olarak tüketime hazır olduğunu gösterir. Demlendikten sonra ıhlamur, süzgeç yardımıyla süzülerek servise hazır hale getirir.

Daha fazla köşe yazıları için tıklayınız….

Ihlamur Çayı Nelere İyi Gelir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu