Köşe Yazıları

Ihlamur İçelim

Ihlamur İçelim

Tam bir sağlık deposu olan ıhlamur her evde bulunması gereken çaylar arasında. Sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle ruhsal dinginlik sağlıyor. Çiçekleri ve yapraklarının demlenmesiyle hazırlanan ıhlamur çayı, kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yerini alır. Hoş kokusuyla sakinleştirirken, güçlü özellikleri sayesinde birçok derde derman olmayı başarır.

İşte sizin için derlenmiş bir ıhlamur bitki çayının ferahlığı ve yapılışı; Ihlamuru Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz. Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun verimliliğini arttırmak için hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta budur. Kaynatılarak hazırlanan ıhlamur, faydalı maddelerin ve bileşiklerinin çoğunu kaybedebilir. Demini alan çayı süzgeç yardımıyla bardağa boşaltırsanız yaprak ve çiçeklerin çayınıza gelmesini engelleyebilirsiniz. Her şeyin bir dozajı olduğu gibi ıhlamuru da günde 3 bardaktan fazla tüketmemeniz gerekir. Hamileler ise ıhlamur çayını tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?

İlgili Makaleler

. Sedatif özelliği sayesinde anksiyete gibi problemlerle baş eden ıhlamur, geceleri daha iyi uyumanızı sağlar. Soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla da savaşan ıhlamur, solunum yollarını açarak daha rahat nefes almanızı sağlar. Solunum yollarını yumuşatan ıhlamur öksürüğünüzü giderirken ve solunum yollarınızdaki tahrişleri onarır. Zengin içeriklere sahip olan ıhlamur, sindirim sisteminin de dostudur. Ihlamur çayı ile mide spazmları, hazımsızlık, kabızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların önüne geçilme konusunda fayda sağlanabilir. Bunun yanı sıra ıhlamur, saç ve cilt sağlığında da büyük öneme sahiptir. Ilıyan ıhlamuru, gözlerinizin üzerinde 10-15 dakika bekleterek, göz etrafında bulunan bakteri ve çapakları temizleyebilir, dinlenmiş görünen bakışlara sahip olabilirsiniz. Yumuşayan yaprakları cilt lekelerini gidermeye yardımcı olurken, demlenerek hazırlanan çayı saçlarınıza güç ve parlaklık kazandırır.

Ihlamur ile Hazırlayabileceğiniz Lezzetli ve Şifalı Çay Tarifleri

Bitki çaylarınızı farklı doğal lezzetlerle taçlandırarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ihlamurun kendine has kokusu ve lezzeti sayesinde farklı aromalarla buluştuğu zaman enfes tatlar ortaya çıkabilir. Birbirinden farklı ıhlamur çayı tarifleri nasıl yapılır merak ediyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz. Ihlamur çayınızı bal ve tarçınla tatlandırarak, içinizi ısıtacak tatlı mı tatlı yeni bir lezzete kapılarınızı aralayabilirsiniz. Tarçın kokusu evinizi sararken, bal ve ıhlamurla kış aylarının tüm yorgunluğunu atabilirsiniz. Ihlamur çayınızı bir parça zencefil ile demleyerek yine balla tatlandırabilir, büyülü bir şifa deposunu keşfedebilirsiniz. Tıpkı ıhlamur gibi birçok özelliğe sahip zencefil de içerisinde bulunan vitaminler sayesinde kış aylarında ıhlamurla birleşerek rahatsızlıklarınızın giderilmesine yardımcı olabilir. Farklı ve daha lezzetli çaylar denemek istiyorsanız, kurutulmuş elma, portakal, mandalina gibi meyvelerle çayınızı çeşitlendirebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu