GündemSiyaset

“İHMALDEN ÖTE CİNAYETE ZEMİN HAZIRLAMAK”

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Balıkesir Dursunbey’de yaşanan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği maden kazası sonucu yazılı bir açıklama yaptı. CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin yetkililere seslendi: “Madenleriniz İnsanları Öldürmeye Devam Ediyor.

İŞ CİNAYETLERİNDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Balıkesir Dursunbey’e bağlı Tafak Köyündeki mangan madeninde açık alanda çalışan Fatma Çoban’ın geri gelen iş makinesinin altında kalarak hayatını kaybetmesi sonucu CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin yazılı bir açıklama yaparak, olayın sorumlusunun gözünü kar hırsı bürüyen şirketler olduğunu ifade etti. İş güvenliği eğitimi vermeden, kanunun etrafından dolanarak hırsla madenleri talan eden firmaların işçilerin yaşamını hiçe saydığını, tedbir almadan sahaya sürülen işçilerin yaşamlarını yok pahasına kaybettiğini belirten Aytekin’in açıklaması şöyle: “İnsan sağlığını ve işçi can güvenliğini hiçe sayarak, üretimdeki karı yükseltmeyi yegane amaç gören iktidar ve bu iktidardan beslenen şirketler iş cinayetlerinin en önemli zanlılarıdır. AKP iktidarı döneminde sayısı 22bin’e yaklaşan iş cinayetlerinin sonuncusu Dursunbey’de yaşandı. 36 yaşındaki Fatma Çoban yurttaşımız, mangan madeninde açık alanda çalışırken geri gelen iş makinesinin altında kalarak can verdi. İş cinayetlerini kaza, ihmali ise fıtrat olarak açıklayan iktidarın ve iktidar güdümlü şirketlerin düşündüğü tek şey karlılık oranlarını yükseltmektir. Onlar için işçi üretimdeki en düşük maliyet, en düşük birimdir. İşçilerden Avrupa standartlarında verim ve çalışma süresi isteyen işveren ve iktidar, söz konusu işçi hak ediş ve işçi güvenliği olunca Afrika standartlarında hayat dayatmaktadır. Açık maden taramasının yapıldığı bir yerde, insanın çalıştığı bir yerde büyük iş aracının olması ihmalden öte bir cinayete zemin hazırlamaktır.”

“HEP AYNI HİKAYE”

Aytekin “Türkiye’de iktidarın iş güvenliği konusunda tersanelerden, inşaatlara, 3.havalimanından madenlere sicili bozuktur. Soma’da yer altına güvencesiz sokulan işçilerden, Zonguldak madenlerine, Maraş Elbistan madenlerinden Dursunbey madenlerine hep aynı hikaye anlatılmaktadır. Ölümler Fıtrat değil, ihmaldir. Eurostat verilerine göre Türkiye Avrupa’da iş cinayetlerinde birincidir. Uluslararası çalışma örgütü ILO verilerine göre ise dünyada üçüncü sıradadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ağustos 2018 verilerine göre yalnızca ilk 6 ayda 1218 kişi iş cinayetine kurban gitmiştir. Bu sayı yalnızca bildirilen vaka sayısıdır. Sigortasız çalışma, insan onuruna yakışmayacak şekilde çalışma halen sürmektedir. Maden ocakları ve havzaları insanları öldürmeye devam etmektedir. İş Kanununda yapılan bir değişiklikle maden ocakları ve havzalarında kadınların çalışmasına kısıtlama getirilmişken, 2008 değişikliği ile kadınların maden havzalarında çalışması madenden değil, sanayiden sayılmaktadır. Yani maden havzasında arama ayıklama işlemleri sanayi işine girmektedir. Fatma Çoban kardeşimizin can vermesi işi kılıfa uydurmak isteyenlerin sorumluluğundadır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu