GündemKöşe Yazıları

İkinci Bahar

İkinci Bahar

İkinci bahar yaşıyor ömrüm

Gel benim yârim oluver şimdi

Seni gül gibi öpe koklaya

Gözümden dilimden sakınır saklar

Bugünkü aklımla severim şimdi

 

Ya mutsuz sonlanan evlilikler ya da dönülmez sonla biten sevdalar başlatır ikinci baharları. Kimi zaman da orta yaştan sonra hissedilir bir yoldaşa olan ihtiyaç. Yıllar birbirini kovalar ve bizler yaş alırken, genç bilincimizin de toyluğu sona ermiş ve olgunlaşmıştır artık hayata tutunan duygularımız.

Yaşama ve insan ilişkilerine bakış açısının değiştiği, beklentilerinin ve özlemlerinin farklılaştığı, yaşamından daha çok keyif almak isteyen farkındalık sahibi insanlar olarak bizler, bahara uyanan doğa gibi hissederiz bu zaman diliminde kendimizi.

Belki her şey tastamamdır yaşamımızda da bitmek bilmez bir türlü sevgiye duyulan özlem. Sevmek ve sevildiğini hissetmek, yaşamın zorluklarını hafifleten olur çoğu zaman biz farkında olmadan. Tıpkı “bir elin nesi var iki elin sesi var” misali. Her ne kadar mücadeleci ruhumuz güçlü olsa da zaman zaman bir omuz ararız onca yılın birikmişlerini hafifletmek için.

İşte öyle bir an gelir ki; sil baştan gibi, yeniden doğmak gibi ya da o varsa sorun yok gibi hissedilen yoğun duyguların ardından, bir bakmışız ki ikinci bahara açılıvermiş gönlümüzün kapısı. Olmazları olduran bambaşka bir yeni başlangıç, renk katar özlemleri dindiren yaşamımıza. Sanırım bu yüzden de daha tatlı olur ikinci baharlar. Aslında en önemli nedeninin, genç yıllarda genelde dışsal müdahale ile kurulan evlilik kurumunun, ikinci bahar yıllarında içsel önemsenenlere göre kuruluyor olmasından kaynaklandığını düşünüyorum ben.

Yaşlar ilerledikçe bizler hayatı daha yalın, baskılardan uzak ve daha kişisel yaşamak isteriz. Çünkü artık gençlik cesaretimizi ve cehaletimizi çok gerilerde bırakmışızdır. Bu nedenle beklentilerin mutsuzluğa sürüklediğinin bilincinde, her andan keyif almak üzere bakarız yeni yaşamımızdaki paydaşımıza. Kalıplar, planlar ya da rutinler yerine her yaşanan günü anlamlı kılmak için çabalarız gerçek baharı yakalamak için.

Elbette geçmişten getirdiğimiz alışkanlıklarımız, prensiplerimiz olacaktır zaman zaman bizleri zora sokacak lakin mukayese etme ya da edilme durumu yoksa geçmişteki yaşananlarla ilgili o zaman sorun yok demektir. Çünkü ikinci baharda; anlamak, anlaşılmak sonuç olarak anlaşmak sabrımızın, hoşgörümüzün getirdiği olgunlukla ve bugünkü aklımızla sevdiğimiz için sanki daha kolay olabiliyor. Zira mutluluktan başka ne paylaşılabilir ki ikinci baharda hele de hızla akıp giden zamanın peşinden koşuyorken.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu