Dünyadan HaberlerGündemTürkiye Gündemi

İklim Değişikliği Türbülansları İkiye Katladı

Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Köse, iklim değişikliğinin uçak türbülanslarını iki kat arttırdığını belirtti. Türbülanslar, yolcu güvenliği ve konforu açısından önemli riskler taşırken, uzmanlar emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekiyor

İklim Değişikliği Türbülansları İkiye Katladı

Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Köse, iklim değişikliğinin uçak türbülanslarını iki kat arttırdığını belirtti. Türbülanslar, yolcu güvenliği ve konforu açısından önemli riskler taşırken, uzmanlar emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekiyor

Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı ve Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Köse, iklim değişikliğinin uçakların türbülansa girmesini iki kat arttırdığını söyledi. Köse, son zamanlarda yaşanan ve hem yolcuların hem de kabin memurlarının yaralanmasına neden olan türbülans olaylarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Iklim Degisikligi Turbulanslari Ikiye Katladi 1

Türbülansın, rüzgarın kaotik esmesi anlamına geldiğini belirten Köse, alçak basınç alanlarının kesişim noktalarında ve jet akımlarının dönüş yaptığı yerlerde türbülansların sıklaştığını ifade etti. Köse, “Yer seviyesindeki rüzgarla atmosferin farklı katmanlarındaki rüzgarların yönleri ve hızlarının farklı olması, yeryüzü koşulları dahil birçok unsur, uçağın türbülansa girmesinde etkili oluyor,” dedi.

Meteoroloji Mühendislerinin Rolü:

Köse, uçuş kanunları gereği tüm havalimanlarında meteoroloji mühendislerinin çalışmasının zorunlu olduğunu belirtti. Pilotların uçuş öncesinde meteoroloji ofislerinden hava tahmin raporlarını alarak türbülans olasılıklarını ve uygun rotaları belirlediğini söyledi. Ancak bazen türbülanstan kaçınmanın mümkün olmadığını, pilotların tecrübe ve hava tahmin raporlarıyla daha az sarsacak türbülansı tercih ettiğini vurguladı.

Iklim Degisikligi Turbulanslari Ikiye Katladi 2

Jet Akımları ve Türbülans Artışı:

Köse, pilotların bazen jet akımlarını arkasına alarak hızlarını artırdığını, ancak küresel ısınma ve iklim değişikliğinin son 40 yılda jet akımları nedeniyle türbülansları iki kat arttırdığını söyledi. İngiltere ve Amerika’da yapılan araştırmaların bu durumu kanıtladığını belirtti. “Şehirlerimiz artık çok fazla ısınıyor, ısınan hava yükseliyor ve belirli bir seviyeye kadar yükselen hava tekrar çökmek istiyor. Uçaklar, iklim değişikliğinden etkileniyor ve türbülansa daha çok giriyor,” diye ekledi.

Türbülansta Güvenlik Önerileri:

Köse, türbülans sırasında hem pilotların hem de yolcuların dikkat etmesi gereken noktalara değindi. Kuvvetli türbülansların uçağı düşürebileceğini belirterek, yolcuların seyahat boyunca emniyet kemerlerini takmalarının önemini vurguladı. “Uçak kuvvetli türbülanslarda bir anda 300 metre irtifa kaybedebiliyor. Bu durumda yolcuyu koruyacak tek şey emniyet kemeri,” dedi.

Iklim Degisikligi Turbulanslari Ikiye Katladi 3

Pilotların, türbülans noktalarını havalimanı kulelerine bildirmelerinin zorunlu olduğunu ifade eden Köse, uçuş boyunca türbülansın yer ve zamanının değişebileceğini belirtti. Özellikle şehirlerde bu tür hava hadiselerinin bir sonraki uçuşu etkilememesi için kuleye bildirildiğini söyledi.

Bilimsel Çalışmalarla Desteklenen Bulgular:

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş de iklim değişikliğinin türbülanslı hava koşullarının coğrafyasında, dağılışında, sıklık ve şiddetinde değişiklikler yarattığını belirtti. Türkeş, küresel ısınmanın jet akımlarını kuvvetlendirerek türbülansların artmasına neden olduğunu söyledi.

Iklim Degisikligi Turbulanslari Ikiye Katladi 5

Türkeş, iklim değişikliği sürdükçe türbülansların sıklığında ve şiddetinde artış olabileceğini belirtti. “İklim değişikliği nedeniyle, sıcaklık, buharlaşma, nem ve ışınım dengesi bozuluyor. Bu durum, türbülanslı hava koşullarının coğrafyasında ve dağılışında değişikliklere neden oluyor,” dedi.

Türbülansın birkaç yolla oluştuğunu belirten Türkeş, troposfer katmanında 7-12 kilometre arasında yüksek atmosferdeki jet akımlarıyla bağlantılı açık hava türbülansının en çok korkulan tür olduğunu söyledi. Ancak, son zamanlarda yaşanan türbülansların raporlarının henüz açıklanmadığını ve takip ettiğini belirtti.

Iklim Degisikligi Turbulanslari Ikiye Katladi 4

Kıtalar Arası Uçuşlarda Artan Türbülans:

Türkeş, kıtalar arası uçuşlarda açık hava türbülansıyla karşılaşma sıklıklarının arttığını ve bilimsel çalışmaların bu durumu desteklediğini söyledi. “Yüzey sıcaklıkları arttığı için hem konveksiyon hem de bulutsuz açık hava türbülanslarının sıklığı ve şiddeti artıyor. İklim değişikliği sürdükçe, türbülansların sıklığında ve şiddetinde artış bekleniyor,” diye ekledi.

Öğrencilerin Türk Hava Yolları İle Gökyüzü Macerası

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu