Köşe Yazıları

İklim krizi nedeniyle yaşanan 4 büyük doğa olayı

İnsan faaliyetleri kaynaklı küresel ısınmanın yol açtığı iklim krizi, her yıl bir öncekinden daha ciddi ve tehlikeli doğa olayları yaşamamıza neden oluyor. İşte 2019 yılında iklim krizi nedeniyle yaşanan 4 büyük doğa olayı.

#1 Kutup ayısı istilası yaşandı

Bu yılın başlarında, 52 aç kutup ayısı, Rus Arktik takımadalarından birinde, küçük bir çalışma yerleşim yeri işgal ederek kasabada korku yarattı. Kış aylarında kutup ayılarının fok avlamak için kuzey Rusya kıyılarına geldiğini biliyoruz ancak bu kez küresel ısınmadan kaynaklanan deniz buzu incelmesi, ayıları iç kısımda yiyecek arayışına sürükleyerek insanların yerleşim yerlerine kadar ilerlemelerine neden oldu. Kasabanın çöp kutularındaki ve çöp sahalarındaki yenilebilir atıkların çekiciliği, ayıların daha kuzeye göç etmesini engelledi ve bölge yetkililerini olağanüstü hal ilan etmek durumunda bıraktı.

İlgili Makaleler

#2 Karbondioksit oranları rekor seviyelere ulaştı

Bu yıl bilim insanları, atmosferde 800.000 yıldır olduğundan daha fazla karbondioksit ölçtüler. Bu da türümüzün geliştiği zamandan beri karbondioksit seviyelerinin bu kadar yüksek olmadığı anlamına geliyor. Mayıs 2019’da, Hawaii’deki Mauna Loa Gözlemevi’nde Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından ölçülen rakamlara göre, sera gazı seviyeleri milyonda 415 parçaya (ppm) ulaştı. NASA’nın verilerine göre buz çağları sırasında atmosferdeki karbondioksit seviyeleri 200 ppm civarındaydı. Buzullar arası dönemde bu sayı 280 ppm’e yükseldi. İnsanlar fosil yakıtları yakıyor ve karbondioksit ve diğer sera gazlarının salınmasına neden oluyor. Bunun sonucu olarak da havada her yıl yaklaşık 3 ppm daha fazla karbondioksit ölçülüyor.

#3 Sıcaklıklar eylül ayında da rekor seviyelere ulaştı

Eylül ayrıca rekor kıran en sıcak aylar listesine katıldı. Bu eylül, rekor sıcaklıkların 140 yıl önce kaydedilmeye başladığından beri gezegendeki en sıcak eylül ayı rekorunu egale etti ve Kuzey Amerika için şimdiye kadar kaydedilen en sıcak eylül oldu. Ancak, alışılmadık bir sıcaklık yaşanan ay sadece eylül değildi; NOAA iklim raporuna göre 2019, şimdiye kadar kaydedilen ikinci en sıcak Ocak-Eylül periyodunu da gördü

#4 Grönland buz tabakasının yarısından fazlası eridi

Temmuz ayında Grönland’daki buz tabakasının 197 milyar tonluk kısmı eriyerek Atlantik Okyanusu’na aktı. Erimenin tavan yaptığı 31 Temmuz günü tam 10 milyar ton buz eriyerek okyanusa karıştı. Bu erime, 2012 yılında Grönland’daki buz tabakasının yüzde 97’sinin okyanusa karışmasından beri görülen en büyük erime olarak kaydedildi. Buzulların yüzde 56’sı eridi ve sıcaklık 2012’deki sıcak hava dalgasının bile üzerinde rakamlara ulaştı. Yalnızca bu yıl temmuz ayındaki erime bile dünya çağında deniz suyu yüksekliklerinin 0,5 mm yükselmesine neden oldu.
Kaynak: Live Science

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu