GündemKöşe Yazıları

İklim Krizi Ve Tarım Nedeniyle Dünyanın Belirli Bölgelerinde Böcek Sayısı Yarıya İndi

İklim Krizi Ve Tarım Nedeniyle Dünyanın Belirli Bölgelerinde Böcek Sayısı Yarıya İndi

 

Yapılan yeni bir araştırmada, iklim krizi ve yoğun tarım nedeniyle dünyanın bazı bölgelerinde böcek sayısının yarı yarıya azaldığı ortaya çıktı. Birleşik Krallık’taki araştırmacılarına göre, küresel ısınma ve çiftçiliğin yarattığı toplam baskı, dünya genelinde böceklerde ‘önemli bir düşüşe’ neden oluyor.

Araştırmacılar, bazı türler sonsuza kadar ortadan kaybolmadan önce insanlığın böceklere karşı oluşturduğu tehditleri kabul etmemiz gerektiğini söylüyorlar. Ancak doğanın yararı için habitatı koruyarak, hepimiz için hayati önem taşıyan böceklerin hayatta kalmasına yardımcı olabiliriz.

UCL’den baş araştırmacı Dr Charlie Outhwaite, böcek popülasyonlarını kaybetmenin sadece doğal çevreye değil, aynı zamanda “Özellikle tozlayıcıların kaybı yoluyla insan sağlığına ve gıda güvenliğine,” zararlı olabileceğini söylüyor: “Bulgularımız, doğal yaşam alanlarını korumak, yüksek yoğunluklu tarımın yayılmasını yavaşlatmak ve iklim krizinii hafifletmek adına, emisyonları azaltmak için harekete geçmenin aciliyetini vurguluyor,” diye de ekliyor.

Dünya çapında azalan böcek popülasyonları -diğer bir deyişle “böcek kıyameti”- yaygın endişe yaratan konulardan biri. Bununla birlikte, bilimsel veriler, bazı böcek türlerinin sayılarının sert düşüşler gösterdiği, diğerlerinin ise sabit kaldığı karışık bir tablo ortaya koyuyor.

Yapılan bu son çalışmada, araştırmacılar arılar, karıncalar, kelebekler, çekirgeler ve yusufçuklar dahil olmak üzere yaklaşık 20.000 böcek türünün çeşitliliği ve sayısı hakkında yaklaşık 6.000 farklı yerden alınan verileri bir araya getirdiler.

Nature’da yayınlanan araştırmaya göre, iklim krizinin en şiddetli etkilerinden şimdiye kadar etkilenmemiş, nispeten el değmemiş yerlere kıyasla, yüksek yoğunluklu tarım ve önemli ölçüde ısınma olan bölgelerde böcek sayıları yüzde 49 ve farklı türlerin sayısı yüzde 27 azalmış.

Ancak araştırmacılar, sıcak havalarda hayatta kalmak için gölgeye ihtiyaç duyan böceklerin sığınacak doğal alanlar bulması durumunda umudumuzu koruyabileceğimizi söylüyorlar. UCL’den Dr. Tim Newbold da, “Tarım alanlarının yakınındaki doğal yaşam alanlarını korumak ve tarım alanlarının dikkatli yönetimi, hayati önem yaşıyan böceklerin hayatta kalmasını sağlamaya hâlâ yardımcı olabilir” diyor.

Olası çözümler ise şöyle:

Yoğun (entansif) tarım yapmaktan kaçınmak, çok fazla çeşit mahsul ekmek ve tarım arazilerinin yakınındaki mera, çalılık ve ormanlık alan gibi doğal alanların korunması.

Çalışma araştırmacısı Peter McCann şunları da ekliyor: “Birçok tür sonsuza kadar kaybolmadan önce onlara karşı oluşturduğumuz tehditleri ele almak için böceklerin bir bütün olarak çevre, insan sağlığı ve refahı için ne kadar önemli olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu