GündemTürkiye Gündemi

“İlaç Fiyat Kararnamesinin Çıkmaması Eczacıları Kapatma Ve Kademeli Eyleme Zorlayabilir”

“İlaç Fiyat Kararnamesinin Çıkmaması Eczacıları Kapatma Ve Kademeli Eyleme Zorlayabilir”

 

Tüm Türkiye ‘ de Türk Eczacıları Birliği ve 54 eczacı odası eşzamanlı olarak İlaç Fiyat Kararnamesi hakkında basın açıklaması yaptı. Türk Eczacılar Birliği ve bölge eczaneleri, Balıkesir Eczacılar Odasında dün saat 12.00’de bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda ilaç fiyat kararnamesinin değişmemesine tepki gösterildi. Yapılan basın açıklaması Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş tarafından okundu.

 

Dsc 7710

 

Türk Eczacılar Birliği tüm bölge eczaneleri ve ülkemizin dört biryanında hizmet veren meslektaşlarımız üstlendikleri sorumluluğun bilincinde ve toplum sağlığı ana hedefi ile eczacılık mesleğini onurlu bir şekilde sürdürebilmek için var gücü ile çalışmaktadır.

İlaç Fiyat Kararnamesi Acil Değişmeli

Mesleğin karşı karşıya kaldığı sorunlar artık katlanamaz boyutlara ulaşmıştır diyen Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, “Eczacılık mesleği benzeri daha önce hiç görülmemiş bir tehdit ile karşı karşıyadır.2009 yılından buyana değişmeyen ilaç fiyat kararnamesi 13 yıldır değişmemiştir. İlaç fiyat kararnamesinin oluşturduğu koşullara birde ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiştir. Eczacılar kira, elektrik, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiştir ”dedi.

Eczacıların İflası An Meselesidir

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş , Eczacıların ecza depolarına olan borçlarını, kredilerle kapatmaya çalıştıklarını ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcu ile kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Basın toplantısında borç sarmalında olan eczacıların, “ borç sarmalından kurtulması mümkün değil ve eczane iflaslarının yaşanması an meselesidir” denildi.

44 Bini Aşkın Eczacı Adeta Yok Sayılmıştır

Türk Eczacıları Birliği’nin bu konuda tüm kanalları sonuna kadar kullandığını belirten Eczacı Odası Başkanı Gümüş, “Türk Eczacılar Birliği’nin her türlü girişimi reddedilmiş ve görmezden gelinmiştir ”dedi. Gümüş ayrıca , “Mesleğin sorunlarını çözme gayreti bir yana, 44 bini aşkın eczacı adeta yok sayılmıştır” şeklinde konuştu.

 

Dsc 7705

 

İlaç Sıkıntısı Yaşanıyor

Bugünkü koşullar geleceği de karartacaktır diyen Gümüş, sağlık çalışanlarının özlük haklarına da değindi. TBMM’den geçen yasal düzenlemede kamu eczacılarının hak ettikleri şekilde yer almaması mesleğimize bakış açısının bir başka tezahürüdür dedi. Gümüş, “ Kamuda görev yapan eczacılarımız ile kamudan emekli eczacılarımızın uğradığı hak kaybı kabul edilemez. Hastaların sorunları bir yana ,İlaç yoklukları da artık daha sık yaşanmaktadır. Son dönemde diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik ilaçlara ulaşmada güçlükler yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadığı bu mağduriyetin  sorumlusu eczacılar değildir.”

Onkoloji Ve Yeni Nesil İlaç Türkiye’ye Gelemiyor

Kalıcı çözüm beklendiğini ifade eden Gümüş,  yaşanan ilaç sıkıntısının da ciddi sorun yaşatacağını belirtti. Başta onkoloji ilaçları olmak üzere, yeni nesil ilaçlar Türkiye’ye gelememektedir diyen Gümüş ayrıca, hastalarımız tedaviden mahrum kalmaktadır. Bazı ilaçları ise Sosyal Güvenlik Kurumunun ödemesi gereken tutardan daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorundadır. Mevcut  ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda hastalar açısından bu durum mağduriyet yaşatmaktadır” dedi.

Eczacılar Birliği ve 54 Bölge Eczacısının Öncelikli Gündemi

“Türk Eczacılar Birliği ve 54 bölge eczacımızın öncelikli gündemi, mesleki sürdürülebilirliği sağlamaktır. İfade ettiklerimizin dışında mesleğimizin çok sayıda çözüm bekleyen sorunu bulunmaktadır. Tüm bu sıkıntıların görmezden gelinmesi mesleğimizin sorunlarını çözme istek ve iradesinin bulunmadığını  göstermektedir ve eczacılar kendilerini saymayan bu iradeye boyun eğmemeye kararlıdır.”

Eczane Kapatma Ve Kademeli Eylem Planı

Gümüş tarafından yapılan açıklamanın sonunda “Eczacılar olarak birlikte eylemsel tavır gösterme kararımız; mesleğe başlarken ettiğimiz yeminin gereğidir. Bu yeminin gereği olarak harekete geçmekten başka çaremiz kalmamıştır. Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir. Bu çerçevede, Anayasal demokratik haklarımızı kullanacağımız yönündeki güçlü irademizi kamuoyunun bilgisine sunarız.” denildi. Haber: Muhammed Can Akyürek

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu