Balıkesir'deki O Barajda Su Bitti, Elektrik Durdu: Tehlike Çanları Çalıyor!
Balıkesir’in içme suyu kaynaklarından biri olan Gönen Barajı’nda su seviyesi kritik düzeye indi. Son yağışlar geçici rahatlama sağlasa da uzmanlar “asıl tehlike orta vadede” uyarısında bulundu.

Gönen Barajı’nda Kritik Seviyeler: Su 0.65 Kota Kadar Düştü
Balıkesir’in Gönen ilçesindeki Gönen Barajı, hem bölge tarımı hem de Bandırma’nın içme suyu ihtiyacı için hayati öneme sahip.
Ancak Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) verilerine göre barajda geçtiğimiz dönemde %10,33 oranında su kaybı yaşandı.
Son günlerde etkili olan yağışlar seviyeyi sadece 20 santimetre artırarak %12 doluluğa ulaştırabildi.

Barajdaki suyun düşmesiyle, elektrik üretim hakkına sahip firma hidroelektrik üretimini durdurmak zorunda kaldı.
Şu anda Bandırma’nın içme suyu ihtiyacı, barajdan dip savak hattı üzerinden Gönen Kumköy Regülatör Terfi İstasyonu’na aktarılıyor.

Uzmanlar Uyardı: “Kısa Vadede Rahatlama Var, Ancak Risk Sürüyor”
Su Danışmanı ve Emekli Akademisyen Burhan Arıker, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Son yağışlar baraja adeta can suyu oldu. Mevsim normalleri devam ederse bu yıl için Bandırma’da su sıkıntısı beklemiyoruz. Ancak geleceğe yönelik ciddi riskler kapıda.”
Arıker’e göre DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, olası su kesintilerine karşı acil durum pompalarını hazır hale getirdi.
Yine de uzmanlar, orta vadede su güvenliği için önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

“2030’dan Sonra Su Krizi Derinleşecek”
Arıker, sadece yerel değil, küresel ölçekte de ciddi bir su kıtlığı uyarısında bulundu:
“Birleşmiş Milletler verilerine göre 2030 sonrasında su sıkıntısı dünya genelinde had safhaya ulaşacak.
Şu anda bile 400 noktada su temelli çatışmalar yaşanıyor. Önümüzdeki yıllarda su, petrolden daha değerli olacak.”
Uzman, Bandırma için deniz suyu arıtımı, jeotermal kaynakların tarımda kullanımı gibi alternatiflerin gündemde olduğunu belirtti.

Altyapı ve Deprem Riski: “Tek Boru Bandırma’yı Susuz Bırakabilir”
Gönen Barajı’ndan Bandırma’ya su taşıyan hattın 30 yıllık tek borulu sistem olduğunu hatırlatan Arıker, olası bir Sarıköy merkezli depremde su kesintisi yaşanabileceğini söyledi.
“Hattın teknik incelemesi yapılmalı, çatlak ve deformasyonlar tespit edilmelidir.” dedi.
Yağmurun %37’si Denize Düşüyor
Arıker, orman kayıpları, yangınlar ve atmosferik müdahaleler nedeniyle yağışların büyük bölümünün artık toprağa değil denize düştüğünü belirtti:
“Eskiden yağışlar yeraltı sularını beslerdi. Bugün ise yağmurun %37’si doğrudan denize düşüyor. Bu, suyun toprakta tutulmasını engelliyor.”