Srebrenitsa Anneleri Ayvalık’ta: “Acımızı unutmadık, unutturmayacağız”

Ayvalık’ta düzenlenen Teferiç Şenlikleri, bu yıl Srebrenitsa’dan gelen annelerin taşıdığı derin acıya sahne oldu. Munira Subasic, soykırımda kaybedilen çocuklar için verdikleri adalet ve hafıza mücadelesini anlattı.

Srebrenitsa Anneleri Ayvalık’ta: “Acımızı unutmadık, unutturmayacağız”
Srebrenitsa Anneleri Ayvalık’ta: “Acımızı unutmadık, unutturmayacağız”

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bu yıl düzenlenen Teferiç Şenlikleri, kültürel buluşmanın yanında insanlık hafızasına dokunan anlamlı bir ziyarete ev sahipliği yaptı.

Srebrenitsa Anneleri Ayvalık’ta: “Acımızı unutmadık, unutturmayacağız”
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin tarafından ağırlanan heyette yer alan Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, Bosna Savaşı sırasında yaşanan soykırımın acısını ve yıllardır sürdürdükleri adalet mücadelesini anlattı.

Srebrenitsa’da yaşananların yalnızca Bosna’nın değil, tüm dünyanın ortak hafızasında yer alması gerektiğini vurgulayan Subasic, annelerin yıllardır hem kayıplarını aradığını hem de çocuklarının hatırasını yaşatmak için mücadele ettiğini söyledi.

“Çocuklarımız Sadece Müslüman Oldukları İçin Katledildi”

Bosna Savaşı sırasında yaşanan katliamın acısını hâlâ taşıdıklarını belirten Munira Subasic, Srebrenitsa’da toplu mezarlıkların ve yaşananları anlatan bir müzenin bulunduğunu ifade etti. Kimlikleri tespit edilen kurbanlara ait kemiklerin bu alanda defnedildiğini dile getiren Subasic, yıllar geçse de acının ilk günkü gibi canlı olduğunu söyledi.

Subasic, Srebrenitsa’da yaşananların uluslararası mahkemelerde “soykırım” olarak kabul edildiğini belirterek şu sözlerle hafıza mücadelesine dikkat çekti:

“Çocuklarımız sadece Müslüman oldukları için katledildi. Bu gerçeği bütün dünyaya kabul ettirmek için mücadele ettik ve bunu başardık.”

Srebrenitsa Anneleri Ayvalık’ta Anlattı: 8 Bin 372 Boşnak İçin Unutmayacağız Mesajı

Annelerin Adalet Mücadelesi Mahkemelere Taşındı

Srebrenitsa Anneleri’nin yıllardır uluslararası mahkemelerde adalet aradığını anlatan Subasic, savaş suçları davalarında annelerin tanıklık yaptığını söyledi. Yaşananların unutulmaması için verilen mücadelenin yalnızca geçmişe dönük bir arayış olmadığını belirten Subasic, bunun aynı zamanda yeni acıların yaşanmaması için verilen insani bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Subasic, 28 yıldır dernek başkanlığı yaptığını belirterek savaşta ailelerini kaybeden çocuklara sahip çıktıklarını, binlerce öksüz çocuğun hayata tutunması için çalışma yürüttüklerini anlattı.

Rozet, Srebrenitsa Mezarlığının Simgesi

Ziyarette duygusal anlar da yaşandı. Munira Subasic, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in yakasına rozet taktı. Kendi yakalarında taşıdıkları rozetin de Srebrenitsa’daki mezarlığın simgesi olduğunu belirten Subasic, bu sembolü yaşamları boyunca taşımaya devam edeceklerini söyledi.

Subasic, insanların Srebrenitsa’ya giderek yaşananları yerinde görmesini istediklerini belirterek, “Dünyanın bir daha böyle acılar yaşamaması için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Mesut Ergin: “Bu Soykırımı Unutturmamak İçin Hatırlatıyoruz”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de Srebrenitsa’da yaşanan acının insanlık tarihinin en ağır suçlarından biri olduğunu belirtti. Bosnalı vatandaşların yalnızca Müslüman oldukları ve Müslüman kimliği taşıdıkları için soykırıma uğradığını ifade eden Ergin, bu acının hiçbir zaman hafızalardan silinmediğini söyledi.

Ergin, Srebrenitsa Katliamı’nda yaklaşık 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiğini hatırlatarak, “Bu katliamın, bu soykırımın unutulmaması için her ortamda Srebrenitsa’yı hatırlatıyoruz” dedi.

Kaynak: Ayvalık Belediyesi
ayvalık belediyesi mesut ergin teferiç