GündemKöşe Yazıları

İlk Kez İnsan Kanında Mikroplastiklere Rastlandı

İlk Kez İnsan Kanında Mikroplastiklere Rastlandı

 

Mikroplastik kirliliği ilk kez insan kanında tespit edildi ve biliminsanları, test edilen insanların neredeyse yüzde 80’inde küçük plastik parçacıkları buldu.

Keşif, parçacıkların vücutta dolaşabileceğini ve organlara yerleşebileceğini gösteriyor. Mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkisi henüz tam olarak bilinmiyor ancak araştırmacılar, hava kirliliği parçacıklarının vücuda girdiği ve her yıl milyonlarca erken ölüme neden olduğu bilindiğinden mikroplastiklerin insan hücrelerine verdiği zarar konusunda endişeli. Her gün büyük miktarlarda plastik atık çevreye atılıyor ve mikroplastikler artık Everest Dağı’nın zirvesinden en derin okyanuslara kadar tüm gezegeni kirletmeye başlamış durumda. İnsanların küçük parçacıkları yiyecek ve su yoluyla tükettiği ve soluduğu zaten biliniyordu. Bunun yanında bebeklerin ve yetişkinlerin dışkısında da mikroplastiklere rastlanmıştı.

Bilim insanları, tümü sağlıklı yetişkin olan 22 anonim bağışçıdan alınan kan örneklerini analiz etti ve 17 tanesinde plastik parçacıklar buldu. Örneklerin yarısında yaygın olarak içecek şişelerinde kullanılan PET, üçte birinde ise gıda ve diğer ürünleri paketlemek için kullanılan polistiren bulundu. Kan örneklerinin dörtte birinde, naylon poşetlerin üretiminde kullanılan polietilen maddesine rastlandı.

Hollanda’daki Vrije Universiteit Amsterdam’da ekotoksikolog olan Prof. Dick Vethaak, “Çalışmamız, kanımızda polimer parçacıkları bulunduğunun ilk göstergesi. Bu çığır açan bir sonuç,” dedi. “Ancak araştırmayı genişletmeli ve numune boyutlarını, değerlendirilen polimer sayısını vb. artırmalıyız. Bir grup biliminsanı daha kapsamlı çalışmalar yürütmeye zaten devam ediyor.”

Bu yeni araştırma, Environment International dergisinde yayınlandı ve mevcut teknikleri 0,0007 mm kadar küçük parçacıkları tespit etmek ve analiz etmek için kullandı. Kan örneklerinden bazıları iki veya üç tür plastik içeriyordu. Vethaak, asıl önemli olanın bu parçaların vücudumuzda nelere sebep olduğunun belirlenmesi olduğunu söylüyor. “Parçacıklar vücutta tutuluyor mu? Kan-beyin bariyerini geçerek organlara mı taşınıyorlar?” Ve bu seviyeler hastalığı tetiklemek için yeterince yüksek mi? Öğrenebilmemiz için acilen daha fazla araştırmayı finanse etmemiz gerekiyor. ”

Araştırma, plastik kirliliğini azaltmak için çalışan bir sosyal girişim olan Hollanda Ulusal Sağlık Araştırma ve Geliştirme Örgütü ve Common Seas tarafından finanse edildi. Common Seas kuruluşunun kurucusu Jo Royle, “Plastik üretimi 2040 yılına kadar ikiye katlanacak” dedi. “Bütün bu plastiğin vücudumuza ne yaptığını bilmeye hakkımız var.”

Kaynak: Guardian

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu