Gündem

İLK TERAVİH İLK SAHUR

Balıkesir’de Zağnospaşa Cami geçen yıl Ramazan ayına yetişmemişti ancak bu sene Ramazan’a hazır. İlk teravih bugün kılınacak. 16 Mayıs Çarşamba imsak vakti sahur 04.04 iftar saati 20:’23 ve Yatsı ise 21:59’da.

BALIKESİR’DE PİDE FİYATLARI

Balıkesir Ramazan ayına hazır. Ramazan ayında pide fiyatları belirlendi. Fırıntaş ve Fırıncılar Odası fiyatlarda mutabık davrandı ve 300 gram pide fiyatını 2TL olarak belirledi.
Balıkesir ‘de Ramazan Ayı Boyunca Bol Susamlı Ramazan Pidesi fiyatları belli oldu. Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç ve Fırıntaş yetkilileri MERHABA’ya yaptığı değerlendirmede pide fiyatının 300 Gram için 2,00 TL olduğunu belirtti. Fırıncılar Odası Başkanı Tunç, 450 Gram pide içinse 3,00 TL Olarak fiyat açıkladı.

İŞTE SOFRALARA GELECEK ÜNLÜLER

İftar sofralarının vazgeçilmez ilk tatları. Hurma, su ve zeytin
Ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında iftar sofralarının baştacı ‘Hurma’ zihni berrak ve taze tutan Hurmanın zenginliği oldukça yüksek. Fiyatları ise 28 TL ile 90 TL arasında çeşidine göre değişiyor.
İftar sofralarında su, zeytin, hurma vb. aperatif yiyecekler akşam ezanı sonrasında yapılan ilk dualarla birlikte ağzımıza aldığımız ilk lezzetler. Ramazan deyince akla gelenler arasında ilk olarak oruç, iftar, sahur ve hurma yer alıyor. Tüm yapılan yemeklere karşın orucun su ve hurma ile açılması neredeyse bir gelenek halini almış. Tüm ramazan ayı boyunca hurmanın yeri oldukça farklı. Hemen hemen her evde bu mübarek ay boyunca hurma bulunduruluyor ve oruçlar açılıyor.

BÜTÇEYE GÖRE HURMA ÇEŞİTLERİ

Hurmaların çeşitlerine göre alıcının olduğunu söyleyen Balıkesir Aktarcısı Bedia Uçak, “Biz daha çok Medine hurması satıyor ve tavsiye ediyoruz çünkü dünyanın besin değeri en yüksek hurmaları Medine’de yetişiyor. Oruçlarının daha kolay geçmesi adına tüketicilere bu hurmaları tavsiye ediyoruz. Mebrum’un az güneş görmüşü Meşruk denilen en uygun fiyatlı hurmadır. Balıkesirlide bu hurmayı seviyor. Mebrum grubunun fiyatları 35 liradan başlıyor 90 liraya kadar çıkabiliyor. Ancak hurma bereketli bir ürün mesela bir kilo aldığınız zaman ortalama 90 ila 100 adet hurma giriyor. Biz de günlük tüketim olarak 100 gram hurma tavsiye ediyoruz bu da ortalama 9 adet hurmaya denk geliyor. Şekeri çok seven bir millet olduğumuz için yaş hurma bizi tatmin eden hurma çeşitlerinden biri ve ülkemizde çok fazla tüketiliyor. “ şeklinde konuştu. Aynı zamanda İran hurmalarının da 10 ila 15 liradan satıldığını aktaran Uçak, stok azlığına rağmen bu Ramazan’da herkesin hurma yiyebileceğini aktardı.

HURMADAKİ ZENGİNLİK

Besleyici değeri oldukça yüksek olan hurma en temel vitaminler açısından oldukça zengindir. Özellikle de B9 vitamini yani Folik Asit, ve proteinleri bünyesinde barındırıyor. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Kansızlığa iyi gelir, kan yapıcıdır. Karaciğeri güçlendirir. Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Hamile kadının bebeğini besler, yapısındaki potasyum çocukların büyümesini sağlar. Ayrıca anne sütünü arttırır. Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlar. Sindirim sistemi ve boşaltım sistemini temizler. Stresi ve gerginliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Hafıza kaybına da mani olur. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir.

RAMAZAN SOFRALARININ LEZZETİ

Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden ilki olan hurmanın yararları saymakla bitmiyor. Hurmanın yararlarını özel bir aktar sahibi olan Enbiye Kurt’a da sorduk. Aktarcı, hurmanın sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirtti.

Uzmanların yararlarını saymakla bitiremediği hurma, Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi. Lezzetiyle tadı damaklarda kalan hurmayı tükettiğinizde vücudunuzun temizlendiğini, kalp sağlığınızın korunduğunu, tansiyon ve diyabet hastalıklarının giderek azaldığını görecekseniz. Son yapılan araştırmalara göre kanserden koruyan hurmanın kalp ve damar sağlığını da düzene sokan mucizevi bir etkisi var. Hurma satışları başladı. Ramazan ayında ayrı bir değeri var ve satışlar artıyor. Her cebe uygun hurma alınabilir ’dedi.

‘Mucize Hurma’

Hurmanın sağlığa yararlarından bahseden Aktar sahibi Enbiye Kurt, ‘Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hurma tekrar sofralara gelmeye başladı. Tadı ve besin değeriyle birlikte Ramazan’da tüketilecek en sağlıklı besin. Oruç tutarken tokluk hissi veren hurma orucun da etkisiyle oluşabilecek rahatsızlıklara çok iyi gelir diye düşünüyorum. Uzmanların da söylediği gibi hurmanın sağlığa etkileri saymakla bitmiyor. Vücudu temizlediği, kalp sağlığını koruyup ,hafızayı güçlendirir. Tansiyona ve diyabet gibi pek çok hastalığa karşı mücadele eder. Hurma, antioksidan görevi görüyor.Damar ve kalp tıkanıklarını engelliyor. Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyor. Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Çok yüksek lif içeriyor. Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından da koruyor. Hurma beyni ve hafızayı ciddi şekilde destekliyor. Bir insan günde 2-3 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir. İçerdiği B1 vitamini ile sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırır’ dedi.merhaba haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu