Köşe Yazıları

İLK YARDIM OTLARI!

İlk yardım otları da olur muymuş demeyin. Yazıyı okuduğunuzda bana hak vereceksiniz. Hazımsızlığa bağlı bir karın ağrınız olduğunda, eliniz ya da bir yerinizde küçük bir çizik sonucu kanama olduğunda, ya da bir arı sokması durumunda acil olarak öncelikle ne yaparsınız? Bu gibi durumda halk tarafından kullanılan birçok bitki vardır. İşte bunlardan bazıları:

Kantaron: Kesik ve çizikleri iyileştirmek ve hafif yanıklara karşı yara bölgesine kantaron yağı sürmek iyileştirmeyi hızlandırır.

Elma: Evde ütü ya da mutfakta sıcak yağ sıçramasıyla oluşan hafif yanıklarda, rendelenmiş elma hem ağrıyı azaltacaktır hem de iyileştirme sürecini hızlandıracaktır.

İlgili Makaleler

Nane: Antibakteriyel ve antivirütik özelliklere sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanan nane; baş ağrısı, bulantı, sindirim ve gaz problemleri gibi pek çok sorununuza çözüm olabilecek mucizevi bir bitkidir.

Biberiye (Kuşdili): Hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumlarda sıcak suda demlenen bir bardak biberiye içmek iyi gelecektir.

Kekik: Ağız kokusunu bastırmak için birkaç kekik yaprağı ağızda çiğnenir.

Meyan: Faranjit durumunda sıcak suda demlenmiş 1-2 bardak meyan çayı içilebilir. Ya da küçük bir parça meyan balı ağızda emilebilir.

Laden (Pamukluk, Pamukla): Hafif çizik ve kesiklerde, kanayan bölgeye ezilmiş laden yaprağı bastırıldığında içerisindeki tanenin etkisi sonucu damarlar büzülecek ve kan pıhtılaşacaktır.

Sinir otu (Sinirli ot): Vücuttaki bir sivilceyi patlatmak için bu bitkinin yaprakları ezilerek sivilcenin üzerine bağlanır.

BİTKİLERİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

Her insan yukarıda sözü edilen durumlara karşı çok farklı reaksiyonlar gösterebilir, o nedenle ciddi durumlarda en yakın tıbbi yardım merkezine gidilmelidir.

Bitkilerin yerel adları her bölgede farklı olabilir. O nedenle kullanılacak bitkinin doğru bitki olduğundan emin olmak gerekir. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.

Bitkisel ürünler de ilaç gibi doğru kullanılmadığında veya aşırı miktarlarda ve yanlış uygulanıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır.

O nedenle “Ottur Zararı Yoktur” demeyelim, bitkileri kullanırken dikkat edelim, uzmanlara sormadan kullanmayalım.

Tabiat eczaneniz, bitkiler şifanız olması dileklerimle sağlıklı günler…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu