Köşe Yazıları

İmamı Şarani’ye Göre Kadir Gecesi

İmamı Şarani’ye Göre Kadir Gecesi

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

  1. Doğrusu Biz, onu (Kurân’ı) Kadir gecesinde indirdik.
  2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
  3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.
  4. O gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.
  5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (Kadir Suresi)

İmam-ı  Şarani Hazretleri 30 sene, Ramazan-ı Şerif  ayının giriş günlerine göre tesbit edip Kadir Gece’sini ihya etmişlerdir. İmam-ı Şarani’ye göre KADİR GECE’si:
Ramazan-ı Şerif;
*Pazar günü girerse,28’i 29’a bağlayan gece,
*Pazartesi günü girerse, 20’yi 21’e bağlayan gece,
*Salı günü girerse, 26’yı 27’ye bağlayan gece,
*Çarşamba günü girerse,18’i 19’a bağlayan gece,
*Perşembe günü girerse, 24’ü 25’e bağlayan gece,
*Cuma günü girerse, 16’yı 17’ye bağlayan gece,
*Cumartesi günü girerse, 22’yi 23’e bağlayan gece,
İmam-ı Şarani Hazretleri  bu usul ile 30 sene kadir gecesini bulup ihya etmişlerdir. Bir çok evliya bu usul ile kadir gecesini bulmuşlardır, denilmiştir.

Ümmetin genel kabulüne göre ise Ramazan-ı Şerifin son on geceleri ve tekli gecelerinde aranmalıdır. Bir rivayete göre  Şafiiler 23. Geceyi, Hanefiler de 27. Geceyi Kadir Gecesi saymışlardır. (Güvenç, Halil, Büyük Şafi İlmihali, 323)

Bazı  âlimler  Kadir Sûresinde geçen kelimelerden ilham alarak bazı görüşler beyan etmiştir. Kadir Sûresinde,  Kadir Gecesine işâret eden “hiye” zamirinin, Kadir Sûresinin 27. kelimesi olmasından; Kadir Sûresinde 3 defa geçen “Leyletü’l-Kadr” ifadesinin her birinin cifirce 9 etmesi ve toplamda 27 etmesinden hareketle bu gecenin 27. gece olduğu kanaatindedirler.

Yine bazı alimlere göre bir geceye yoğunlaşılmamalı fakat  her Ramazan gecesi Kadir Gecesi bilinmeli ve ihya edilmeye çalışılmalıdır.

Bazı âlimler  ise Kadir Gecesinin bütün Ramazan içinde saklanmış olduğunu bildiriyor ve bunun hikmetinin, Ramazan boyunca duâya ve ibâdete devam etmek olduğunu haber veriyor. (Sözler,309)

Ayrıca Bediüzzaman bir ifadesinde ise 27.ci geceye işaret ediyor: “Hadîs-i şerifin sırrıyla Ramazan-ı Şerifin nısf-ı âhirinde, hususan aşr-ı âhirde, hususan tek gecelerde, hususan yirmi yedisinde, seksen küsur sene bir ibadet ömrünü kazandırabilen Leyle-i Kadirin ihyasına…” (Emirdağ Lâhikası, 268) Yine bir defasında “Yarın gece Leyle-i Kadir olmak ihtimali çok kuvvetli olmasından, bir kısım müçtehidler o geceye Leyle-i Kadri tahsis etmişler. Hakikî olmasa da, madem ümmet o geceye o nazarla bakıyor, inşaallah hakikî hükmünde kabule mazhar olur.” (Şuâlar,438)

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete Ramazan-ı Şerifi ihya etmeyi ve özellikle Kadir Gecesinde affa ve kurtuluşa ermeyi nasip eylesin. …

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu