GündemEğitimEkonomiSiyaset

İnce: ‘Yerli otomobilin beynine talibim’

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Balıkesir Kuvayi Milliye Meydanı’nda halka seslendi. Son günlerde yerli otomobil polemiği yaşandığını söyleyen İnce, “Erdoğan diyor ki yerli otomobil yapacağız. Bende diyorum ki sen ilkel teknolojiye talipsin. Kaportasına talipsin, koltuğuna, tekerleğine talipsin. Ben otomobilin beynine talibim. 1 otomobili yapma, 2 otomobili yapan robotu yapma, artık otomobilleri robotlar yapıyor. 3 otomobili yapan robotun beynini yapma. İşte ben 3.üne talibim. Sen 30 yıl önceki teknolojiye talipsin” dedi.

 

CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce mezun olduğu Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi (NEF)’te okul arkadaşları ile bir araya geldikten sonra Kuvayi Milliye Meydanı’nda düzenlenen mitinge katıldı. Binlerce vatandaşın doldurduğu alana İnce, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, CHP milletvekilleri Ahmet Akın, Namık Havutça, Mehmet Tüm, ilçe belediye başkanları ve milletvekili adayları ile geldi. İnce, eşi Ülkü İnce ile birlikte geldiği miting alanında ilk olarak halkı selamladı. Alanda vatandaşlar sadece Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşırken, ‘Enişte Balıkesir’e hoşgeldiniz’, ‘Enişte Balıkesir senin yanında’ pankartları dikkat çekti.

‘BEN BİSİKLETE BİNEYİM SEN ATA BİN’

Sözlerine gençliğinin ve hayallerinin kentinin Balıkesir olduğunu söyleyen İnce, Balıkesir’in tamam dediğini söyledi. Stadyuma bu kalabalık ile gidildiğinde sığmayacağını söyleyerek dün Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın mitingine gönderme yapan İnce, “Geçenlerde bisikletle sahneye çıktım. Sen ancak bisiklete bin demiş. Tamam ben bisiklete binmeye devam edeyim, sende ecdat yadigarı ata binde göreyim. Ben bisiklete bineyim sende git ata bin. Dün bana kukla demiş. Tabi kendisi sürekli yalan söyleyip pinokyo gibi burnu uzayacağı için bana kukla diyor” dedi.

‘TEK BAŞINA KALDIN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yasama, yürütme ve yargıyı anlayamamakla eleştiren İnce, “Ben Cumhurbaşkanı olduğumda bakanlarımı atayıp yürütmenin başında olacağım. Yasama ayrı yürütme ayrı. Ama sen her yerde tek adam olduğun için bu ayrımı öğrenemedin. Sana önerim şu beraber yola çıktığın arkadaşlarından yanında kim kaldı. Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdülatif Şener, Ertuğrul Yalçınbayır yanında yok. Tek başına kaldın. Tek adamsın. Hiçbirisi yok” diye konuştu.

İnce ayrıca yerli otomobil konusuna da değinerek şöyle konuştu:

“Otomobil polemiği sürüp gidiyor. Erdoğan diyor ki yerli otomobil yapacağız. Bende diyorum ki sen ilkel teknolojiye talipsin. Kaportasına talipsin, koltuğuna, tekerleğine talipsin. Ben otomobilin beynine talibim. 1 otomobili yapma, 2 otomobili yapan robotu yapma, artık otomobilleri robotlar yapıyor. 3 otomobili yapan robotun beynini yapma. İşte ben 3.üne talibim. Sen 30 yıl önceki teknolojiye talipsin. Aradaki fark bu.”

‘ÇOCUKLARI İSTEMEDİĞİ OKULA YOLLAMAYACAĞIZ’

Miting düzenlediği her bölgede o bölgeye uygun konular konuşacağını söyleyen İnce, Balıkesir’de ise eğitime ağırlık vereceğini belirtti. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi’nden mezun olduğunu ifade eden İnce, “Tarımı Urfa’da, sanayisi Kocaeli’nde, dış politikayı İzmir’de konuşacağım. Eğitimi Balıkesir’de konuşacağım. Eğitimde uygulayacağımız 25 maddeyi tek tek anlatacağım. Eğitimi neden Balıkesir’de konuştuğumuzu söyledim. Eğitimde 1, hedefimiz başlangıcından bittiği yere kadar parasız yapmak. 2, okul öncesinden doktoraya kadar hiçbir sınavdan ücret alınmayacak. Dindar bir nesil yetiştirilmesinden rahatsızlık duymam. Ama asla kindar bir nesil yetiştirmeyeceğiz. Eğitimde dayatma değil uzlaşmayı sağlayacağız. Eğitim siyasal bir hesaplaşma alanı olmayacak. Okul türlerinde ayrım yapılmayacak. Okul öncesi eğitim zorunlu olacak. Engelli çocuklar için bütün engelleri kaldıracağız. Taşımalı eğitim, ikili eğitim ve birleştirilmiş sınıf uygulaması kaldırılacak. Sıkı durun. Kapanan köy okullarını yeniden açacağız. Çocuklarımızı istemediği okula yollamayacağız. 24 Kasım’da her öğretmene birer maaş ikramiye vereceğiz. Öğretmenlere 3600 ek gösterge vereceğiz. Ek ders ücretlerini vergiden muaf tutacağız. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenliği kaldıracağız. Öğretmen alımında mülakatı kaldıracağız. Performans düzenlemesini kaldıracağız. Öğretmen yetiştirmeyi yeniden düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

’HER YIL EĞİĞİM İÇİN 10 İN ÖĞRENCİ YURTDIŞINA GİDECEK’

Cumhurbaşkanı seçilmesi ve göreve gelmesi sonrasında 2 yıl içinde tüm öğrencileri tarikat yurtlarından kurtarmaya söz veren İnce, “Öğrenciler, evlatlarım size sözümdür. 2 yıl içinde hiçbirinizi tarikat yurtlarına muhtaç etmeyeceğiz. Üniversite öğrencileri 19 Mayıs ve 29 Ekim’de 500’er lira burs alacaksınız. Mezun olduğunuzda iş bulamazsanız 2 yıla kadar kredileriniz ödenmeye devam edecek. YÖK’ü kaldıracağız. 10 bin öğrenciyi her yıl yurtdışına göndereceğiz. Rektörler yeniden seçimle işbaşına gelecek. Eğitimi bilimsel, parasız, demokratik ve laik hale getireceğiz. Bunları bir fizik öğretmeni olarak sözleşme kabul edin. Bu milletle aramda bir sözleşmedir.” dedi.

‘BEN GÖNÜLLERE KÖPRÜ KURDUM’

Köprülerden bahseden İnce, demir ve betondan köprü yapmanın kolay iş olduğunu belirterek, “Birincisini Demirel yaptı. 2.sini Özal yaptı. 3.sünü Erdoğan yaptı. 4.sünü de İnce gelir yapar dedim. Bana senin hadidine mi düşmüş köprü yapmak dedi. Parayı basıp köprü yaparsın. Demirel’in yaptığı köprüden niye 10 liraya, seninkinden neden 100 liraya geçiyoruz. Demir ve betondan köprü yapmak önemli değil. Ben gönüllere köprü kuruyorum. Bana gariban Cumhurbaşkanı adayı diyorsun. Sana göre garibanız evet. 3 Kasım 2002’de milletvekili olduğumda sen daha değildin. Benden 5 ay sonra milletvekili oldun, başbakan oldun. 16 sene aynı maaşı aldık. Aynı maaşı almamıza rağmen ben gariban kaldım da sen nasıl zengin oldun. Sen bana gariban diyorsun ama ben aslında dünyanın en zengin adamıyım. Neden biliyor musun? Ben insanları Kürt, Türk, Alevi, Sünni, sağcı-solcu, kadın-erkek, AK Parti- CHP’li diye ayırmam. Ben insanları seviyorum. Dünyanın en zengin adamıyım.” diye konuştu.

‘PARTİYİ KURARKEN İCAZET ALMAK İÇİN AMERİKA’YA GİTTİN Mİ?’

Başörtüsü konusundaki eleştirilere de değinen İnce, isteyenin başörtüsünü okulda, işte ve devlet kurumlarında takabileceğini söyledi. İnce şöyle konuştu: “18 yaşında bu şehrin sokaklarına karış karış dolaşmış biri olarak söz veriyorum. Değerli AK Partili kardeşim Muharrem İnce Allah’ın izni, milletin isteği ile Cumhurbaşkanı olduğumda kandırılma. Onu daha ilkokulu bitirmemiş FETÖ bile kandırdı. Sen kanma. Milletin başörtüsüne karışacağımı söylüyor. İstediğin yerde başörtünü tak. İster evinde tak, ister sokakta tak, ister devlet dairesinde rak okulda tak. Seni desteklemeyen herkese hain, FETÖ’cü ve terörist diyorsun. Allah’ın izniyle Cumhurbaşkanı olduğumda tüm bilgiler elime ulaşınca açıklayacağım. Herkese hain ve FETÖ’cü dedin. Sen 2001 yılında partiyi kurarken, icazet almak için Pensilvanya’ya gittin mi gitmedin mi? Soru bu basit. Kiminle gittiğini biliyorum, ona zarar gelmemesi için söylemiyorum. Cumhurbaşkanı olduğumda icazet almak için gittiğini açıklayacağım, gün ve sati ile. Bana ve millete cevap ver. Bankasya’nın kudelasını kesiyosun, ama gariban birisi Bankasya’ya 100 lira yatırdı diye işinden ediyorsun. Sende hiç vicdan ve Allah korkusu yok mu?”

‘TÜRKİYE’Yİ İFLAS ETTİRİLERSE PARALARINI ALAMAZLAR’

Konuşmasında ekonomiye de değinen İnce, Ekonomi Bakanını eleştirdi. ‘Doların yükselişinde dış güçlerin oyunu var’ şeklindeki açıklamları eleştiren İnce, “Ekonomi Bakanı diyor ki, dolar kurlarını tanımıyorum diyor. Başbakan’da olsa nolur olmasa ne olur diyor. Yabancı bir güç varmış, gizli bir el. Dış mihrak. Bu dış mihrak bizi dolar ile terbiye diyormuş. Eğer böyle bir dış mihrak varsa söz senin yanında olacağım, gel beraber mücadele edelim. Köprülerden dolar üzerinden anlaşma yapan ben miyim sen mi? Hem dolar üzerinden anlaşma yapacaksın, hemde dolar yükselince ağlayacaksın. O zaman sen bu dış mihrakların ortağısın. Köprüden geçmeden köprüye para ödüyoruz. Uçaklar kalkmadan havaalanına para ödüyoruz. Hastalar yatmadan hastaneye para ödüyoruz. AK Parti’ye oy verenlere söylüyorum. Yabancı bir güç varmış. Yabancı bir güç varmış bu yabancı güç Türkiye’yi iflas ettirmek istiyormuş. Türkiye’nin 450 milyar dolar borcu var. Dubai, Newyork ve Singapura. Para babalarına. 450 milyar doların 320 milyar dolarını Erdoğan borçlandı. Burada bir şirket var. Ben bu şirketten borç para aldım. Bu şirket beni iflas ettirirse kazancı olur mu? Olmaz. Beni iflas ettirirse parasını alamaz. Türkiye’den alacağı var. Türkiye’yi iflas ettirirse parasını almaz. Ey millet sizi kandırıyorlar.” dedi.

‘ÇİFTÇİYE MAZOT 3 LİRADAN VERİLECEK’

Çiftçinin kazanabilmesi için toplanan ürünlerin işlenerek markalaştıracaklarını belirten İnce, “Çiftçiye mazotu 3 liradan vereceğiz. Domates mi ekiyorsun, domastes olarak satarsan ucuza satarsın. Ama tarıma dayalı sanayi kurup, salça ve ketçap olarak satarsan daha çok kazanırsın. Ama bunu yapabilmek içinde senin markalaşman lazım. Zeytin satıyoruz. İtalya bizden zeytin alıyor onu işliyor zeytinyağı yapıyor, İtalyan markası olarak şişeye kayıyor. Bizden 1’e laıp 15’e satıyor. Markalaşalım zeytinyağı olarak satalım, Erdoğan’da zeytinleri keselim diyor. Yerli ürün ve tohumları geliştirelim diyoruz. O’da Bulgaristan ve Yunanistan’dan saman ithal edelim diyor. Türkiye televizyon yapıyor mu yapıyor. Türkiye, otomobil üretiyor mu üretiyor. Bir televizyondan 10 Avro kazanıyor. Boşa kürek çekiyoruz. Otomobilden 100 Avro kazanıyoruz. Hikayeden boş işler. Niye biliyor musunuz? Bizim markamız yok. Bizim BMW’miz, Mersedesimiz yok. Montaj sanayimiz var. Bu ülkenin gençlerini iyi yetiştirelim. Çocukları yetiştirelim. Yurtdışına yollayalım, dil öğretelim, mühendis yapalım onları. Dünyanın en iyi mühendisleri olsunlar. Markamız olsun bizim. Markada olmazsan arkada olursun” şeklinde konuştu.

İNCE’DEN 3B FORMÜLÜ

Marka yaratmak için Türkiye’ye özgür gençler gerektiğini söyleyen İnce, kindar gençlerle marka olamayacağını belirtti. Bir gencin Cumhurbaşkanını eleştirdi diye kapısına polislerin gelmemesi gerektiğini ifade eden İnce konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mesela Wikipedia’yı hemen açacağım. Mesela Passolig’i kaldıracağız. Erdoğan stadyuma girdiğinde protesto ediyorlar. Passolig olduğunda kim nerde oturuyor görüp hemen tutuklayacaklar. Neden? Korku. Benim bu milletten korkum yok. Onun için bu uygulamayı kaldıracağız. 3 B. 1, barışacağız. 2, ekonomik olarak büyüyeceğiz. 3, adil bölüşeceğiz, adil. Emekli maaşına bakın. Biri 840 lira alıyor. Biri 6 bin 500 lira alıyor. 9 kat fark var. Finlandiya’da bu 2 kat. 90’lı yıllarda çalışanların milli gelirdeki payı yüzde 37, şuan yüzde 17. çalışanlar batıyor, esnafın battığı gibi. Emeklilere Ramazan2da bin lira, kurbanda bin lira olmaz bu. 3-4 sene sonra gider bu. Cumhurbaşkanı takdirine kalmamalı. Taahhüt edeceğiz ve o günkü asgari ücret kaç liraysa onu vereceğiz.”

‘3 B’Yİ 3 Y İLE BAŞARACAĞIZ’

 

3B’yi 3Y ile başaracaklarını söyleyen İnce, “Bizim yönümüz neresi belli değil. Avrupa mı Ortadoğu mu belli değil. Bizim gönlümüz Avrupa’dan yana olacak. Özgür ve zengin bir Türkiye istiyoruz. Yönetimimiz demokrasi. Ve yönetimimiz. Şimdi yönetim nasıl? Bir tek adam var yanında da ehliyetsiz bir takım var. Her şeye evet diyorlar. Öksürse efendim ne güzel öksürüyorsunuz diyorlar. Bundan kurtulacağız. Yeni dönemde güçlü bir lider olacak, yanında da liyakatlı bir ekip olacak. Bunu hep birlikte başaracağız. Bunu Çanakkale ruhu ile başaracağız. Bu millet bulgur pilavı, üzüm haşafı ile nasıl başardıysa öyle başaracağız.” dedi.

Muharrem İnce konuşması ardından kürsüde meydanı dolduran vatandaşlarla selfi çekti. Karanfil dağıtımı ardından İnce, Çanakkale mitingine katılmak için Balıkesir Atatürk Havalanına hareket etti.

Devrim Derin

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu