GündemKöşe Yazıları

İncirli Tarifler

İncirli Tarifler

“İncir Tadında İyilik Öyküleri (Timaş Yayınları)” kitabını okuyup çok beğenmiştim. Kitabı bitirdiğim yıl 2018 yahut 2019 yılı olmalı. Kokulu kitap serisi, kişisel gelişim setleri güzeldir. Birbirinden harika öyküleri tamamlayınca eserin sonundaki incirli kek, incir reçeli, incirli pasta tariflerini bir kenara not almıştım. Mevsim sonbahar olunca Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde eğitim verdiğim o dönemde bu kitap bana büyük bir keyif vermişti. Bigadiç’te güz mevsiminde her bahçeli evin içinde ayva, nar ağaçlarını görebilirsiniz. Buna ek olarak su kabağı salkımları, kudret narı bitkisi, muşmula (Bigadiç yöresinde “Döngel” derler.), zeytin ağaçlarına rastlamak da mümkündür.

İncir reçeli sever misiniz? Çocukken kışın incir kurusunu çerez misali, güz vaktinde de tazesini meyve olarak tüketmeyi severdik. Üniversiteden mezun olduktan sonra da müstakil evimizin ikinci kat çatısını boyu aşan heybetli incir ağacında salıncak kurduğumuz neşeli yaz sezonunu hiç unutamam. İncire kurduğumuz ahşap oturaklı-minderli salıncak, örme hamak nasıl keyif verirdi. Sinan Akyüz’ün “İncir Kuşları” adlı kitabı misali hüzünle karışık bir huzur verir incir meyvesine konan kuşlar dahi. Çanakkale ve ilçelerinde “incir” için çoğunlukla “yemiş” ismini kullanırız. İncir ile yemişin aynı meyveyi ifade ettiğini ben ilkokula başlayınca öğrendim.

     ***

Türk yapımı “İncir Reçeli” filmini izlediyseniz eminim çok duygulanmışsınızdır. İncir reçelini ağzına koymayan delikanlının kız arkadaşı vefat edince, sırf kızcağızın en sevdiği tatlı diye incir reçeli kavanozlarını buzdolabında hiç eksik etmeyen bir gence tanık olursunuz. Bir incir reçeliyle başlar oradaki aşk. O filmi üniversite son sınıfta izlemiştim, sonrasında birkaç kez üst üste izledim. Öncesinde çok severek tatmadım incir reçelini. O filmden sonra kız arkadaşlarıma da meyvenin bütün hâldeki reçelini yemeyi sevdirmiştim. Ardından annemle inciri parçalamadan bütün hâliyle haşlayıp suda kaynatarak reçel yapmıştık, büsbütün hâlini tadınca o da pek sevmişti. İncire yanına en güzel de ceviz içi yakışır. Kendi tadında leziz bir tatlı olup softamıza konuk olur yemişlerimiz. Okuduğum kitaptaki incir reçeli tarifini vereyim sizlere. Bir de bu tarifle ballandırın damak zevkinizi. İncir çekirdeğini doldurmayan konularda uzak, sevgiye yakın, incir tanesi bereketinde bir gününüz olsun. Buyurun reçel yapımına:

 

İNCİR REÇELİ

 

Malzemeler:

 

50 adet incir

1 kg toz şeker

1 adet limon suyu

3,5 su bardağı su

 

Hazırlanışı:

 

           “İncirlerin kabuklarını soyun. Kabukları ince soyarsanız acısı kalır, biraz kalın soymak gerekir. Soyduktan sonra suda haşlayın; bir yandan ayrı bir tencerede de şeker ve suyu kaynatın. Kıvamı koyulaşana kadar kaynatmaya devam edin. Sonra haşlanan incirleri süzüp şerbetin içine koyun.

          Şerbeti kısık ateşte pişirin. Reçelin suyu bal gibi kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Sonra altını kapatıp tencerede soğutmaya bırakın. Kavanozlara koyduktan sonra da iyice soğumasına dikkat edin. Reçeliniz hazır…

          Güneş görmeyen bir ortamda saklamayı unutmayın.”

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu