GündemEkonomiGörüntülü Haberler

İnsan nasıl yönetilir?

Balıkesir’de ilk defa düzenlenen “Balıkesir 1. İnsan Yönetimi Zirvesi” (BSO)– Balıkesir Sanayi Odası’nda Rona Yırcalı Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Teması “İnsana dokunmak” olan zirveye yönetici işverenler katıldı.

BSO Başkanı Hasan Eğinlioğlu yaptığı konuşmada iş yaşamında işçi performansına dayalı konuşma gerçekleştirirken Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz iş yaşamında empati ile birlikte gelen test yöntemleri ile işçiyi tanıyan bir sistemin beraberinde performansıda arttıran eylemlere neden olduğunu belirtti.

“YETKİ ODAKLI ÇALIŞANDA VAR PARA ODAKLI ÇALIŞANDA”

“İnsana Dokunmak” teması ile düzenlenen “Balıkesir 1. İnsan Yönetim Zirvesi”, gerçekleştirildi. Balıkesir Sanayi Odası’nda, sunumlar eşliğinde 13 konuşmacının insan yönetiminin sermaye ve firmalara katkılarının anlatıldığı etkinliğe, iş dünyası temsilcileri katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz katıldığı programda iş yaşantısından ve kendi şirketinden örneklemeler yaptı. Başkan Yılmaz; “En çok Siyaseti iş dünyasında yapılıyor. Daha sonra Belediye Başkanı oldum. Özel bir şirketim var ve halada yöneticisiyim.200 civarında kişinin olduğu ve yaklaşık 11 yöneticisinin olduğu, yola birlikte çıktığımız o gün ihtiyaçlarımızı karşılayan kapasitesi şirketin büyüklüğü, vizyonu, emeği ile karşılamıyor. Şehrin ölçeğinde başlayan işimizi ülke geneline yaymışız. Bununla birlikte beraber işe başladığımız arkadaşların kapasiteleri yetmemeye başladı. Beklentiler ide artıyor, gelirler artıyor kaynaklara odaklandılar. ”dedi Yılmaz iş yaşamında yaşadığı bir deneyimi de paylaşarak şöyle anlattı: “Bizde çalışan bir arkadaşın kız arkadaşı psikolog bir ara geldi Yücel Bey nasılsınız? Diye sordu. Bende maaşları ayarlamaya çalışıyorum. Sıkıntılıyım. O arada. Bana dedi ki o kolay. Nasıl? Dedim. “Bir test var bunu uygularsanız işinizde rahatlar sizde” dedi. Bazı insanlar maaşa göre, bazıları verdiğiniz unvana göre işe bağlanır. Bunlar arasında bazılarına da maaş vermeyin yetki vermeyin bu işlerden sorumlusun deyin hepsine odaklı olanlarda vardır. Bunu testler aracılığı ile sağlanabilir. Kim ne için çalışıyor size vereyim” dedi. Bu testi uyguladık Çalışıyor. Bu adama maaşını arttırmanıza gerek yok adam yetki istiyor ve çalışıyor da” dedi.

İŞ YAŞAMINDA BAŞARININ SIRRI

Başkan Yılmaz “İnsan Kaynağı departmanı empati üzerinden insanların beklentilerini dinleyip istişare yapmış olmanız. Biri önceden istişare etmiş oluyorsunuz ve adamı mutlu edecek şeyi bulup performansı yükseltiyorsunuz. Patron işveren mantığı ile artık işleri yönetemezsiniz. İnsanlardan ne beklediğimiz net olmalı. İnsanlar çoklu seçenekleri kullanıyor. Ne ben çalışana nede çalışan bana mecbur. Alternatif çok. 82 yıl öncesi arada ne kadar fikir ayrılığı olsa bile, Koltuğun gücünü eskiden kullanıp ne kadar bağırsanız da ertesi gün adam bir şey olmamış gibi gişe geliyor. Yeni nesil çocuklarla bu olmuyor. Marketlerde her istediğini bulan çocuklarla bu olmuyor.83’ten sonra doğanlar farklı seçenekleri bilenler sen baa istediğim değeri vermiyorsan deyip çekip gidiyor. Eski yöneticilerle Bugünün yöneticileri arasında nesil farklılığı var. Seçenekler yoktu. Şimdiki dönemde jenerasyon mantığı ,yeni yönetişimler çok farklı. Bu farkı yaratacak bu işi yapacak İnsan Kaynakları” dedi.
. Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Eğinlioğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, bir firmada insan sermayesinin oluşmasının mevcut performansın artmasını sağlayan önemli bir faktör olduğunu söyledi. Personelini doğru ve etkili bir şekilde yöneten firmaların ulusal ve uluslararası pazarda rekabette daha üstün olduğunu belirtti. Eğinlioğlu konuşmasında İnsan yönetimi ve işletmelerin başarı performansı ele alındığında son yıllarda yapılan tüm değerlendirmelerin ,kapsamlı insan kaynakları yönetimi faaliyetlerini uygulayan işletmelerin yüksek performansa sahip olduklarını, dolayısıyla da rekabet ortasında ön plana çıktıklarını belirtti. Eğinlioğlu, “İşletmenin belirlemiş olduğu hedefler ile personelin bir uyum oluşturarak rekabet ortamında ciddi bir avantaj sağlaması ve bu avantajın sürekli hale getirilmesi, başarı için etkili olmaktadır. Ulusal ve uluslararası pazarda rekabet ortamının üstün olma ve insan yönetimi arasındaki bu ilişki her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla işletmelerin zorlu pazarlarda ayakta kalmak ve tutunabilmek için rakiplerine karşı üstün olma, plan ve stratejilerini bu doğrultuda geliştirme konusunda çalışmalar yapması gereği kaçınılmazdır.”dedi. Zirveye,BSO Başkanı Hasan Eğinlioğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, BEST insan Kaynakları Müdürü ve PERYÖN Güneymarmara Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Orhan Sönmez, Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş,BESOB Başkanı Fehmi Erdem ,BAGİAD Başkanı Emrah Bilcanlı ve işveren kesimi katılım sağladı. Fatma Kara’nın Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu