GündemTürkiye Gündemi

İnsanoğlu Kıyametini Zorluyor

Çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

İnsanoğlu Kıyametini Zorluyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen “1. Ulusal Yaban Hayatı Çalıştayı”nda konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, sokak hayvanları sorununa değinerek, “Bugün sokak hayvanları diye bir sorun konuşuluyorsa, bunun arkasında sorumsuz insanlar var. Dünyanın parasını vererek aldığınız bir hayvanı kolayca sokağa bırakabiliyorsunuz” dedi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

“Ekosistemi tehdit eden gelişmeler yaşanıyor”

Rektör Prof. Dr. Ünal, “Yaban hayatı araştırmaları artık bir erdem olmaktan çıktı, zorunluluk haline geldi. İnsanlık, sanayi devrimiyle başlayan kazanma ve hükmetme çabasıyla ekosistemi kırmaya başladı. Sokak hayvanları sorununu konuşuyorsak, bunun arkasında sorumsuz insan var. Yaban hayatı araştırmaları, ekosistemi yeniden kurgulamak açısından zorunluluk haline geldi. Türkiye, zengin habitatı ile yaban hayatı konusunda odak noktası olabilir” diye konuştu.

Yaban Hayatı Çalıştayında Sokak Hayvanları Sorunu Masaya Yatırıldı

“Sokak köpekleri çeteleşiyor”

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Resul Doğan ise, “Son günlerde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gündemde. Yaban hayatını en çok etkileyen konulardan biri başıboş köpeklerdir. Kırsalda sayıları arttıkça çeteleşiyor ve özellikle karaca gibi hayvanlar üzerinde baskı kuruyorlar” dedi.

“Dünya nüfusu artıyor, doğal kaynaklar hızla tüketiliyor”

OMÜ Yaban Hayatı Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Özlem Nisbet, “İnsan nüfusu son 200 yılda katlanarak 2024 itibarıyla 8 milyarı aşmış durumda ve hızla artmaya devam ediyor. Bu durum, doğal kaynakların daha hızlı tüketilmesi anlamına geliyor. İklim değişikliği, habitat parçalanması, istilacı türler ve kontrolsüz avcılık, biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Ekosistem değişiklikleri, bulaşıcı ve zoonoz hastalıkların artmasına neden oluyor. Yaban hayatını korumanın amacı, türlerin hayatta kalmasını sağlamak ve insanları diğer türlerle sürdürülebilir şekilde yaşamaya teşvik etmektir” ifadelerini kullandı.

Çalıştayda ayrıca OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü de konuşma yaptı. Çalıştay, 29 Haziran’da sona erecek.

İHA

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button